Volonterski centar Istra

Aktivnosti i projekti RSS feed

03.05.2016.

Drugi međunarodni Pytbul sastanak

Projekt Pytbul - sastanak u Beogradu

Od 25. do 27. travnja u Beogradu je održan drugi međunarodni sastanak u sklopu projekta Pytbul na kojem su uz Volonterski centar Istra sudjelovali domaćini sastanka Impact Hub Beograd i Zavod BOB iz Slovenije. Volonterski centar Istra predstavljali su Nikola Jeličić, koordinator Volonterskog centra Istra i voditelj projekta Elvis Fekete. Uz njih su kao predstavnice Hrvatske bile još i Jelena Petermanec iz udruge ZUM iz Pule, volonterka Zelene knjižnice Tea Jakšić i članica Savjeta mladih Grada Pazina Karla Pilat. One su odabrane za sudjelovanje na sastanku jer smo smatrali kako mogu predstavljati mlade i upoznati ostale sudionike sastanka sa svojim iskustvima u volontiranju i zapošljavanju.

Svrha sastanka u Beogradu bila je predstavljanje rada Impact Hub-a ostalim sudionicima, ali i razmjena iskustava u aktivnostima čiji je cilj osposobiti i osnažiti mlade prilikom ulaska na tržište rada. Prvi dan sastanka protekao je uglavnom u upoznavanju s radom organizacija, pa je tako zavod BOB ukratko predstavio svoje dosadašnje aktivnosti, a nakon njih i Volonterski centar Istra. Nakon formalnog predstavljanja uslijedilo je neformalno druženje gdje smo se dodatno zbližili i upoznali s domaćinima i sudionicima.

Drugi dan sastanka bio je rezerviran za upoznavanje sa mladim poduzetnicima Nikicom Marinkovićem, osnivačem Zelenoo.org, i Vojkanom Arsićem iz Centra E8. Nikica Marinković, odnosno Zelenoo.org bavi se povezivanjem proizvođača organske hrane i potrošača. Potrošači mogu naručiti organsku hranu kod provjerenih proizvođača i dobiti naručene namirnice izravno na kućni prag. Uz opis djelatnosti, Nikica je podijelio sa sudionicima i probleme i rizike s kojima se susreo prilikom pokretanja poduzeća, te kako uz predan rad i dobru organizaciju oni mogu biti riješeni. Nakon njega Vojkan nam je predstavio Centar E8. Glavna aktivnost centra E8 je podizanje svijesti građana po pitanju diskriminacije, ljudskih prava, demokratizacije i šovinizma u svakodnevnom životu. Kao glavni medij za upozoravanje na kršenje ljudskih prava koriste se kazališnim predstavama kroz koje na izravan način uključuju gledatelje i daju im priliku da sami osvijeste problem i na taj način šire građanski aktivizam.

Trećeg dana došao je red na predstavljanje Bagel – bagel-a. Riječ je o socijalnome poduzeću, odnosno pekari koja je koncentrirana na bagel peciva i nudi uslugu dostave. Bagel- bagel specifičan primjer socijalnoga poduzeća jer ga je osnovala udruga Atina koja se bavi zaštitom prava žena, žrtava nasilja i trgovanja ljudima. U svoj rad uključuju socijalno isključene žene i djevojke koje na taj način dobivaju priliku prvog zapošljavanja, čime im se pomaže u stjecanju povoljnijega položaja u zajednici i jačanja kompetencija korisnih za budući rad, odnosno omogućuje sigurnija budućnost.

Četvrtog dana održana je radionica design thinking-a na kojoj nam je član Impact Hub-a Pavle Krivokuća predstavio metode planiranja poslovnih i aktivističkih modela djelovanja kroz povezivanje intuitivnog i racionalnog promišljanja. Ta metoda poznata je još od '70-ih godina prošloga stoljeća kao kreativan način produktivnog razmišljanja. Kroz radionicu i uz pomoć voditelja upoznao je društvo s osnovnim koracima kreativnog “dizajnerskog” promišljanja i mogućnostima primjene u zajednici. Nakon toga nam je drugi član Impact Hub-a Miloš Mitrović predstavio web platformu koju je razvijao - Venture Growth Road-Map, čija je svrha povezivanje i davanje podrške korisnicima u ostvarivanju njihovih ideja, kako poslovnih i umjetničkih, tako i aktivističkih. Funkcionira na način da nudi relevantne podatke, online edukaciju, potrebne alate te bazu podataka ljudi koji su spremni na izazove i u potrazi su za partnerima u realizaciji svojih “pothvata”, povezujući ih oko zajedničke teme ili interesa. Nakon prezentacije sudionici su iskušali web platformu i dali povratnu informaciju o njezinim prednostima i nedostacima.

Kao zadnja aktivnost na našem četverodnevnom posjetu bio je predviđen Incitement, odnosno redovni program Impact Hub-a Beograd koji okuplja produktivne, poduzetne, aktivne građane, pretežno mlade ljude, u predstavljanju njihovih iskustava, metoda, priča i informacija korisnih za aktivnije uključivanje u razvoj zajednice.

 

Za kraj možemo reći da je put u Beograd nadmašio naša očekivanja, dobili smo priliku upoznati divne ljude iz Beograda i Slovenije, razviti nova prijateljstva i naučiti nešto novo što možemo primijeniti u svakodnevnom životu i našim organizacijama.

Hvala Beograd, hvala Impact Hub!