Volonterski centar Istra

Aktivnosti i projekti RSS feed

07.12.2016.

Stipendiranje po mjeri mladih - uključi se u izradu preporuka!

Možda ste se više puta, kao mlada osoba ili osoba koja radi s mladima, pitali mogu li kriteriji i način dodjele stipendija u vašem gradu/ općini/ cijeloj Istri nekako biti... bolji. Više odgovarati potrebama i situaciji mladih, biti jasniji, pravedniji, osiguravati podršku onima kojima je najpotrebnija ili onima koji pokazuju najveću motivaciju za školovanje, vrednovati društveni angažman (ne)vezan za školu/ studij...

Pitali smo se to i mi u Volonterskom centru Istra. Svjesni da mladi nemaju puno prilika za sudjelovanje u reguliranju načina dodjele stipendija i da te prilike ne koriste u dovoljnoj mjeri, odlučili smo zajedno s mladima pretresti temu stipendija i izraditi preporuke za poboljšanje stipendiranja iz javnih izvora.

Kroz projekt PYTBUL - Empowering Youth in the Region najprije smo analizirali sve dostupne dokumente kojima se u Istarskoj županiji reguliraju stipendije, a zatim kroz radionicu i dodatnu suradnju s mladima izradili prijedlog preporuka. Početna ideja nam je bila baviti se samo sudjelovanjem mladih u donošenju dokumenata kojima se reguliraju stipendije i dodatnim bodovanjem volontiranja, "priča" se proširila i na druge teme...

Kako bismo oblikovali konačan tekst preporuka što više usklađen s onim što mladi misle i žele vezano za stipendije, pozivamo vas - mlade (i osobe koje rade s mladima) - da se uključite u komentiranje i predlaganje izmjena.

Komentiranje i predlaganje moguće je do 16. prosinca 2016., putem obrasca na ovom linku. U obrascu ćete preporuke vidjeti poglavlje po poglavlje, nakon što ispunite nekoliko podataka o sebi. Cjeloviti prijedlog preporuka nalazi se u dokumentu ispod ovog teksta.