Volonterski centar Istra

Aktivnosti i projekti RSS feed

18.03.2020.

Pula: Održan sastanak Neformalne mreže koordinatora/ica volontera/ki i radionica „Komunikacijske i socijalne vještine u kontekstu rada s volonterima/kama“

U srijedu, 11. ožujka 2020. godine, održan je drugi po redu sastanak Neformalne mreže koordinatora/ica volontera/ki, na kojem je sudjelovalo 11 predstavnica organizatora volontiranja (udruga i javnih ustanova) sa područja Istarske županije. Sastanak su moderirale predstavnice Volonterskog centra Istra (s obzirom da je Volonterski centar Istra preuzeo odgovornost koordiniranja sastanaka Neformalne mreže koordinatora/ica volontera/ki), a temeljem povratnih informacija zainteresiranih sudionica o sadržajima koji su relevantni i potrebni za učinkovito koordiniranje radom volontera/ki.

Neformalna mreža koordinatora/ica volontera/ki uspostavljena je prvim sastankom održanim 7. veljače 2019. godine (uz podršku udruge SMART - Volonterskog centra Rijeka u okviru projekta „PORIV – Podrška razvoju infrastrukture volonterstva“) s ciljem okupljanja koordinatora/ica volontera/ki iz različitih organizacija te pružanja podrške i sigurnog prostora za razmjenu izazova, iskustva i primjera dobrih praksi rada u provedbi volonterskih programa.

Na sastanku su predstavnice organizacija razgovarale o trenutnim izazovima kao i trendovima u području volonterstva. Razmijenjene su informacije i iskustva vezano uz: programe Europskih snaga solidarnosti, organizacijsku kulturu, korporativno volontiranje, inkluzivno volontiranje, školske volonterske programe i evaluaciju projekata. Sudionice su održavanje sastanaka ocijenile važnim a Neformalnu mrežu koordinatora/ica volontera/ki kao priliku za uspostavu suradnje sa ostalim organizacijama te za razmjenu izazova i mogućnosti s kojima se susreću prilikom uspostave i provedbe volonterskih programa.

Na radionici „Komunikacijske i socijalne vještine u kontekstu rada s volonterima/kama“ koja se održala nakon Sastanka sudjelovalo je 8 predstavnica organizacija. Tijekom radionice obrađene su teme aktivnog slušanja, postavljanja ciljeva i delegiranja zadataka te davanja povratne informacije, kroz teorijski okvir i praktične vježbe. Tijekom radionice naglašena je važnost komunikacije u radu s volonterima/ka, korisnicima/cama te ostalim zaposlenicima/cama, između ostalog i za zadržavanje volontera/ki u organizaciji. Uloga koordinatora/ice volontera/ke jest kompleksna, te zahtjeva cijeli niz vještina, od stručnih, menadžerskih do socijalnih i komunikacijskih vještina i to u svim fazama menadžmenta volontera/ki.

Sastanak Neformalne mreže koordinatora/ica volontera/ki te radionica „Komunikacijske i socijalne vještine u kontekstu rada s volonterima/kama“ aktivnosti su projekta „Jačanje volonterstva u Istarskoj županiji“, koji se provodi s ciljem razvoja volonterstva na području Istarske županije kroz aktivnosti povećanja vidljivosti volonterstva te jačanja kapaciteta organizatora volontiranja i lokalnog volonterskog centra.  Nositelj projekta je Volonterski centar Istra a partneri na projektu: Grad Pula, Grad Buje, Srednja škola „Vladimir Gortan“ Buje, Grad Pazin te Gimnazija i srednja škola Jurja Dobrile Pazin. Projekt je financijski podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U narednom razdoblju (a sukladno mjerama izrečenima u svrhu prevencije širenja bolesti uzrokovane koronavirusom) provest će se nekoliko aktivnosti usmjerenih jačanju kapaciteta organizatora volontiranja:

-          Izobrazba o menadžmentu volonterskih programa (modularna izobrazba u trajanju od 6 dana)

-          Jednokratne radionice (tema radionice izabire se u suradnji sa zainteresiranim sudionicima/cama)

-          Sastanak neformalne mreže koordinatora/ica volontera/ki

-          Mentorska i savjetodavna podrška organizatorima volontiranja.

Za sva pitanja i dodatne informacije možete se obratiti Aleksandri Lera putem broja: 097/671 32 14 ili putem e-maila: vci@vci.hr.