Volonterski centar Istra

Aktivnosti i projekti RSS feed

02.02.2021.

Motivacija za volontiranjem

Želiš postati volonter? (1)

U posljednjih nekoliko godina, volonterski je angažman pri velikom broju raznih institucija te organizacija civilnog društva u Hrvatskoj i EU prepoznat kao bitan element u razvoju društvenog kapitala zajednice, a volonteri* su postali ključnim akterima u provođenju aktivnosti od općeg dobra. Uključivanje u volonterske aktivnosti izvrstan je način da pojedinci budu produktivni i aktivni članovi zajednice gdje se kroz dugotrajni učinak volontiranja oblikuje osoba svjesna sebe i svoje okoline, svojih potreba i mogućnosti, kao i potreba i mogućnosti zajednice koja ju okružuje. Upravo je zato važno razmišljati o tome što pokreće volontersko djelovanje, što ga održava a što usmjerava. Razumijevanjem motivacije za volontiranjem, organizatori volontiranja unaprjeđuju odnos i podižu kvalitetu rada s volonterima, što dovodi do uključivanja novih volontera u aktivnosti i zadržavanja postojećih. Kada govorimo o motivaciji za volontiranjem, razlozi su kod pojedinaca individualni i različiti, ali valja napomenuti da je svaka motivacija jednako vrijedna – čak i onda kada motiviranost za volontiranjem proizlazi iz uvjetno rečeno, sebičnih motiva, da se pojedinac osjeća dobro, njegov rezultat dovodi do zajedničkog altruističkog cilja. Kod nekih, volontiranje znači unaprjeđenje i stjecanje profesionalnog iskustva koje kasnije može biti prednost prilikom ulaska na tržište rada.

 

Brojni su razlozi zašto se pojedinac odluči na volontiranje: - da se osjeća korisnim i bitnim, - da kvalitetno provodi slobodno vrijeme, - da stekne nova znanja i vještine, - da stekne radno iskustvo, - da proširi mrežu poznanstava i stekne nove prijatelje, - jer želi pomoći onima kojima je to potrebno, - da ima cilj u životu, - da napravi nešto za zajednicu, - da radi na društvenoj solidarnosti, - da izrazi svoja uvjerenja, - da proba nešto drugačije…

 

Volontiranjem se, osim što se ostvaruju potencijali pojedinca, doprinosi razvoju kohezivnih zajednica i društvene solidarnosti a samo volonterstvo važno je poticati u društvu jer solidarnost, dobra volja, kreativnost i organiziranost ujedinjuju ljude koji postaju ključni u rješavanju problema civilizacije i suvremenog društva i, samim tim, postaju pokretači pozitivnih promjena u društvu.

 

Ako bi željeli probati volontirati, okušajte se u ovom zabavnom kvizu, čiji tekst i ideju potpisuje Marlena Plavšić iz udruge Suncokret – Pula, i istražite svoju motiviranost za volontiranjem! Kada ste to napravili, slijedeći korak je da se javite svom najbližem volonterskom centru kako bi dobili sve informacije o volontiranju i krenuli u svoju volontersku pustolovinu! Želimo vam puno sreće!

 

*Sve imenice napisane u muškom rodu, u daljnjem tekstu, jednakovrijedno zastupaju osobe oba spola.

 

 

Ovaj tekst i letak ''Želiš postati volonter'' nastao je u okviru projekta ''Razvoj volonterstva u Istri''. Projekt “Razvoj volonterstva u Istri” sufinanciran je iz Proračuna Istarske županije za 2020. godinu. Sadržaj ovog teksta i letka isključiva je odgovornost Volonterskog centra Istra.

 

 

LITERATURA:

Begović, H. (2006). O volontiranju i volonterima/kama. Volonterski centar Zagreb.

Sušanj Emma (2018). Etnografija volontiranja: koncepti, privi i problematika. UNIPU Pula.

VCI (2020). Motivacija za volontiranje. Kako ljude motivirati na volontiranje i održa(va)ti motivaciju volontera/ki? Volonterski centar Istra.

Web izvor: http://vugm.weebly.com/zascaronto-volontirati.html

Fotke


Želiš postati volonter? (2)