Volonterski centar Istra

Aktivnosti i projekti RSS feed

08.06.2021.

ODRŽANA DRUGA VOLONTERSKA AKCIJA ČIŠĆENJA PLAŽA PROJEKTA SOLIDARNOSTI ''ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST''

Istrapano360 - 1

U nedjelju, 06. lipnja, održana je druga volonterska akcija čišćenja plaža u okviru projekta ''Za održivu budućnost'' kojeg provodi Udruga ZUM uz podršku Volonterskog centra Istra. Akciji se odazvalo 22 volontera i volonterki koji su čistili uvalu Lakošaše na Marleri u Ližnjanu. Akciju su podržali Herculanea Pula i Općina Ližnjan. Volonteri i volonterke sakupili su ukupno 10.000 litara otpada.

Ova predivna uvala na Marleri nije pošteđena djelovanju morskih struja i vremenskih neprilika koji tijekom cijele godine nanose različit, većinski plastičan otpad na obale naših plaža. Poznato je kako se morski resursi značajno zagađuju, Procjenjuje se da oko 80% morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i aktivnosti s kopna s naglaskom na plastiku jer je riječ o otpadu koji se s vremenom ne razgrađuje, nego dijeli na manje dijelove odnosno na mikroplastiku. Već na prošloj akciji u Štinjanskoj lučici uočili smo veliki problem sa plastičnim štapićima za uši koje je gotovo nemoguće počistiti jer se nalaze u velikim količinima, a kako su sitni vrlo brzo mogu prodrijeti u dublje slojeve zemlje. Prilikom sakupljanja otpada u uvali Lakošaše uviđena je slična situacija, kako je na pojedinim dijelovima plaže sitni plastični otpad kojeg nanosi more toliko prodro u dubinske slojeve zemlje, veliki izazov predstavljalo je čišćenje tako da ih je bilo gotovo nemoguće očistiti, dok bi se veći komadi plastike doslovce raspali u rukama kada bi bili pokupljeni. Sastav otpada većinom je sadržavao svakodnevne uporabne predmete, od plastičnih štapića za uši, plastičnih čepova, plastičnih štapića lizaljki, vlažnih maramica, mrežastih plastičnih vrećica za pakiranje, celofanskih vrećica te plastične ambalaže velikih zapremnina. Plastični otpad koji se zadržao na livadama Marlere tik uz obalu već je progutala vegetacija i postala je staništom raznih kukaca i sitnih životinja.

Što možemo učiniti?

1. Mijenjajmo svoje svakodnevne navike tako što ćemo izbaciti iz uporabe jednokratnu plastiku.

 2. Ako već moramo, pametnije koristimo plastiku.

3. Reciklirajmo plastiku koja se može reciklirati u lokalnom reciklažnom dvorištu.

4. Uložimo svoj novac na kupnju svakodnevnih predmeta koji su izrađeni od razgradljivih materijala ili izdržljivijih materijala koji će trajati desetljećima.

5. Odlazimo u trgovine i tržnice sa platnenim vrećicama u kojima ćemo nositi kupljene namirnice.

6. Dajmo prednost kupnji namirnica koje su pakirane u papir, koje se prodaju u većim količinama ili rinfuzo.

Za fotografije i panoramske snimke zaslužan je Diego Martinčić iz Istrapano360 i naša volonterka Petra.

Projekt solidarnosti '' Za održivu budućnost'' financijski podržava Europska unija u okviru programa Europskih snaga solidarnosti.