Volonterski centar Istra

Aktivnosti i projekti RSS feed

20.12.2021.

Buje: Održan Sajam volonterstva

U petak, 17.12. i subotu 18.12.2021. održali smo Sajam volonterstva u Bujama.

U petak smo imali prilike informirati učenike i učenice Srednje škole "Vladimir Gortan" Buje, Talijanske srednja škola - Scuola media superiore italiana "Leonardo da Vinci" Buje - Buie i Gospodarske škole Buje:

- koje su dobrobiti od volonterskog angažmana za organizaciju, korisnike/ce i zajednicu

- što se sve može naučiti volontirajući u njihovoj organizaciji

- na koju su volontersku aktivnost/akciju posebno ponosni

- na koje volonterske pozicije trenutno uključuju volontere/ke

Učenici i učenice su imali priliku upoznati se s djelovanjem: Udruge Ziid, Brdsko Biciklističkim Klubom Grožnjan, Gradskog društva Crvenog križa Buje, Centra za inkluziju i podršku u zajednici-Buje te Udruge umirovljenika Bujštine.

U međuvremenu, tijekom Sajma volonterstva, otvorena je izložba "Kamene priče" autorica Vesne Kosovel i majke Dragice Čepak, u organizaciji Centra za inkluziju i podršku u zajednici i Pučkog otvorenog učilišta Buje. 

A s aktivnostima informiranja i promocije volonterstva među građanima i građankama nastavili smo i u subotu, 18.12.2021. 

U subotu su svoje volonterske programe te djelovanje svojih organizacija u subotu su predstavili: Udruga Otvoreno Srce - Associazione Cuore Aperto, Udruga umirovljenika  Bujštine te Comunita' degli Italiani Buie-Zajednica Talijana Buje.

Usporedno, članovi/ce i volonteri/ke Udruga ZiiD i Brdsko Biciklistički Klub Grožnjan, proveli/e su čak 2 volonterske akcije te "praktičnim radom" predstavili koje promjene volonterski angažman donosi zajednici: 

- bojali/e su teniski zidu sklopu projekta “Game! Set! March!”, koji Udruga ZiiD provodi u okviru natječaja "Mali projekti za bolje sutra" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, 

- čistili/e su jedan dio staze prema Parenzani. 

Na ovaj smo način u Bujama obilježili Međunarodni dan volontera/ki te našu stalnu postavu izložbe "Volonteri/ke na djelu" upotpunili fotografijama volonterskih akcija i aktivnosti bujskih udruga!

Ovim putem želimo zahvaliti na Gradu Buje-Buie, Gradonačelniku i djelatnicima, predstavnicima udruga i odgojno-obrazovnih ustanova  te volonterima na podršci i uspješnoj suradnji u provedbi aktivnosti.

Sajam volonterstva provedena je kao aktivnost programa "Lokalni Volonterski centar Istra", temeljem financijske podrške Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. 

Obilježavanje Međunarodnog dana volontera/ki provodi se kao aktivnost projekta "Razvoj volonterstva u Istri" koji je financiran iz Proračuna Istarske županije za 2021. godinu.