Volonterski centar Istra

Aktivnosti i projekti RSS feed

04.04.2013.

Osim proljeća, i o volonterstvu u Istri

U Puli, svake godine 21.03., obilježavamo dolazak proljeća. Ovoga smo puta, ponosno Vas obavještavamo, obilježili i prvi rođendan Volonterskog centra Istra - redovnom godišnjom Skupštinom, naravno. Kratko vas informiramo da je VCI odradio više od planiranoga za 2012. godinu, da nam je tim jači za nekoliko volontera, da je Svetlana Stojanović odstupila s mjesta članice Upravnog odbora, da su predstavljeni financijski plan i plan provedbe aktivnosti, nova partnerstva i izvješća o radu te da je radionica o volonterstvu za građane u Buzetu naša sljedeća aktivnost. Skupština VCI je usvojila sva izvješća i planove i potvrdila procjene rasta i razvoja iz vremena planiranja osnivanja VCI. Novi član Upravnog odbora je Ivan Divković, tajnik Zelene Istre, član i volonter VCI tima od samih početaka Inicijative za osnivanje VCI. Ovim putem mu čestitamo i želimo dobar rad i zabavu u Upravnom odboru.
Hvala, Ivane.
Sve dokumente, izvješća i planove ćete uskoro moći pronaći na našim stranicama. U 2012. smo bili aktivni kroz radionice o volonterstvu i trening za koordinatore volontera, prezentacije, pisanje projekata, akcije, istraživanje, podršku organizacijama, informiranje i ostalo. Što se novih aktivnosti tiče - očekujte nas u Buzetu, Pazinu i naravno u Puli u travnju, a pripremamo i novi set važnih informacija, kontakata, oglasa, vijesti o odličnim učincima volontiranja na zdravlje.
Interes za volonterstvo, kao temu i kao aktivnost u Istarskoj županiji, je vidljivo veći iz godine u godinu, strategije, edukativni programi kao i sami natječaji za dodjelu sredstava prate razvoj volonterstva s nacionalne razine, a svijest šire javnosti o volontiranju i volonterima kao društvenom kapitalu se povećava. Mediji razvoj volonterstva vrlo dobro prate, čime izravno djeluju na afirmaciju volonterstva u lokalnoj zajednici.
U Istri sustav socijalne i palijativne skrbi koristi usluge mnogih volontera, humanitarne aktivnosti svakodnevno angažiraju volontere svih dobnih skupina, puno umirovljenika volontira, mladi i djeca se susreću s pozitivnim učincima volontiranja, a svijet volontera sve više i više istražuju.
Kreiranje novih volonterskih programa, jačanje kapaciteta organizacija za upravljanje volonterima i ulaganje u infrastrukturu koja prati volonterski rad može kvalitetno odgovoriti na mnoge od trenutno iskazanih društvenih potreba - učenici i studenti trebaju prostor za usavršavanje, osobni rast i zadovoljavanje osnovnih potreba, trenutna gospodarska situacija ne dopušta velike investicije u civilno društvo, zaštitu marginaliziranih skupina i ljudskih prava, a s druge strane, sve je jasnija i veza između volontiranja i solidarnosti te zdravlja i zadovoljstva.
Potreba za volontiranjem postoji. Ona nije samo u zajednici koja volontera treba sve više. Ta je potreba i u volonteru. Ljudi žele pomagati, a većina ih zato i postaje volonterima. Možemo zaključiti kako "Istra volontira" što nas jako raduje i poziva da činimo još i više. „Istra treba volontere“ - hvala vam svima što volontirate (posebno našim volonterkama Ani i Jeleni.:) Pratite nas u nedjeljnom Glasu Istre, u Buzetu sredinom mjeseca, a u međuvremenu, pokrenite igru, volontirajte i vi!
                                                                                                                                                                                                                       VCI tim


PS Iz tiska je upravo stigla serija od 500 novih volonterskih knjižica. Potražite svoju - vci@vci.hr.