Volonterski centar Istra

Klub mladih volontera

O KLUBU

Volonterski centar Istra i Udruga ZUM su 2017. godine u sklopu projekta "Volontiranje - snaga mladih", kroz financijsku potporu Grada Pule, pokrenuli prvi Klub mladih volontera koji je nastao s ciljem okupljanja mladih volontera te onih koji tek žele postati u razmjeni mišljenja, iskustva i ideja, organizacije zajedničkih volonterskih inicijativa i aktivnosti za mlade te stjecanja novih prijateljstava.

Klub mladih volontera zamišljen je kao mjesto susreta i podrške svima koji ne žele biti samo pasivni promatrači već se žele uključiti i aktivno doprinijeti da naša lokalna zajednica bude bolje povezana, a njeni potencijali prepoznati.

Klub mladih volontera otvoren je i dostupan svima u dobi od 15 do 30 godina koji imaju malo slobodnog vremena te ga žele utrošiti na unapređenje lokalne zajednice.

Klubu se možete pridružiti putem Facebook grupe Klub mladih volontera Pula ili prijavom kroz volontersku bazu, a više informacija možete dobiti putem e-maila vci@vci.hr.

AKTIVNOSTI U 2019. GODINI

Nova "sezona" Kluba mladih volontera/ki :) 

Poziv mladima da se uključe u sastanke u 2019. godini, koji se održavaju u prostoru udruge ZUM i Volonterskog centra Istra, na adresi Flavijevska 8, Pula. Za točan termin održavanja sastanaka pratite naše društvene mreže ili nam se javite na vci@vci.hr.

 Više čitajte ovdje.

****

Proslava Međunarodnog dana volontera 

U petak, 6.12.2019., zajedno s Klubom mladih volontera/ki, proslavili smo Međunarodni dan volontera. Klizali smo na pulskom adventskom klizalištu te se kasnije družili u našem prostoru uz razne zabavne, interaktivne teambuilding aktivnosti. Fotke pogledajte ovdje.

Otvorena izložba "Volonteri na djelu" 

U četvrtak, 5.12.2019., na pulskom Trgu Portarata otvorili smo izložbu fotografija "Volonteri na djelu", u sklopu Međunarodnog dana volontera. Svoje fotografije predstavilo je čak 19 organizacije iz naše Županije, a prikazuju volontere i volonterke raznih dobi i na raznim aktivnostima - sve s jednim ciljem - doprinijeti organizacijama i zajednici. Izložba se nakon Portarate premjestila u prostor udruga Volonterski centar Istra i ZUM, u Flavijevskoj 8, Pula.

"Oluja u glavi" - u Istarskom narodnom kazalištu 

I mi se kulturno uzdižemo! :) Odlučili smo posjetiti odličnu predstavu za sve mlade, one koji se tako osjećaju, ali i posebno one koji rade i žive s mladima - "Oluja u glavi". Predstavu smo pogledali u utorak, 02.10.2019. godine. Odlična predstava nakon koje smo uz druženje pričali i dijelili misli oko puberteta, odrastanja i mladosti. Veselimo se idućim projektima INK u kojima će sudjelovati ovako aktivna, mlada i energična glumačka postava! :)

Posjet Prihvatilištu za beskućnike Pula 

Aktivno ljeto! :) U srijedu, 17. srpnja 2019., posjetili smo Prihvatilište za beskućnike - Pula, koje djeluje u sklopu Gradskog društva Crvenog križa Pula. Djelatnica i korisnici/ce izdvojili su vrijeme da nam uz kavu i kekse ispričaju kako funkcionira Prihvatilište i da nam približe svoj rad i djelovanje. Nakon toga, volonteri i volonterke sudjelovali su u kreativnoj radionici te se družili s korisnicima/cama.

Unplugged: Dan igara 

U subotu, 1.6.2019., u Titotovm parku u Puli, Klub mladih volontera/ki organizira "Unplugged: Dan igara / Game day". Pridružiti se možete od 16 do 19 sati, a koje vas sve igre očekuju, čitajte ovdje.

Filmski kviz 

U utorak, 28.5.2019., Klub mladih volontera/ki poziva sve filmoljupce/ke i filmoznalce/ke na Filmski kviz u 20 sati u prostor udruge (Flavijevska 8, Pula). Više info ovdje.

Hrvatska volontira 2019. 

U sklopu manifestacije Hrvatska volontira 2019., Klub volontera/ki Gimnazije Pula organizirao je posjet i aktivnost u Domu za starije i nemoćne osobe Alfredo Štiglić Pula, uz podršku Volonterskog centra Istra. Sportsko-rekreativnom turniru pridružili su se i mladi iz Kluba mladih volontera/ki te tako uljepšali dan korisnicima/cama Doma.

Akcija se održala u petak, 24.5.2019., a manifestacija Hrvatska volontira trajala je od 22. do 25.5.

Europski tjedan mladih 

U organizaciji pulskog Kluba mladih volontera/ki, u razdoblju od 25.4. pa sve do 11.5.2019. (produženo zbog vremenskih prilika), održale su se razne aktivnosti povodom Europskog tjedna mladih 2019.:

- Poljska večer
- predstavljanje iskustava mobilnosti mladih "How to Travel for Free?"
- ulična rasprava "Što biste promijenili u Europi?"
- volonterska akcija čišćenja plaže Marlera u Ližnjanu

Više čitajte ovdje.

Večer društvenih igara 

Klub mladih volontera/ki je u utorak, 2.4.2019. organizirao večer društvenih igara na kojoj su se okupili mladi iz Kluba i drugi zainteresirani mladi te igrali razne zanimljive i nove igre, koje nam je predstavio aktivni član udruge Zaigrana koza iz Pule.

Šetnja Šijanskom šumom 

U subotu, 23.3.2019., Klub mladih volontera organizirao je šetnju park-šumom Šijana. Aktivan odmor, upoznavanje prirode koja nas okružuje i druženje s novim, ali i već poznatim ljudima - neke su od znajački koje su obilježile ovu šetnju.

Kako nam je bilo, čitajte u našim Novostima.

****

AKTIVNOSTI U 2018. GODINI

Večer društvenih igara 

Kao završno (predbožićno) druženje u 2018. godini, Klub mladih volontera/ki organizirao je večer društvenih igara u prostoru udruge ZUM, 19.12.2018.

Družili smo se uz kolače, čaj, glazbu, lampice, ali i, naravno, razne društvene igre.

Kako nam je bilo, čitajte i našim "Novostima". :)

Međunarodni dan volontera/ki: Ulična rasprava 

Ove godine, vrijedni volonteri i volonterke iz Kluba mladih volontera/ki su odlučili održati uličnu raspravu na temu “Za mene, volontiranje je…”, koju su sami pripremili i organizirali. Održala se na Međunarodni dan volontera/ki, u srijedu, 5.12.2018., od 9 do 12 sati u Flanatičkoj ulici u Puli (blizu križanja s Ciscuttijevom ulicom).

Cilj ovog događaja bio je obilježiti i proslaviti Međunarodni dan volontera/ki na način da se aktivno uključe i građani/ke - prolaznici/ce te da daju svoje mišljenje, ideju i osjećaj što za njih znači i što im predstavlja volontiranje. Pozivanjem prolaznika/ca da daju svoje mišljenje, nadamo se da smo barem malo osvijestili ljude o vrijednostima volontiranja te smo proslavili važnost volontera/ki u izgrađivanju zajednice i naglasili važnost obilježavanja Međunarodnog dana volontera/ki, koji se u svijetu obilježava još od 1985. godine., kada ga je proglasila opća skupština Ujedinjenih naroda.

Više čitajte u našoj rubrici "Novosti".

Sportski dan za Udrugu Institut Pula - Hrvatska volontira 2018.

Kao jednu od aktivnosti, Klub mladih volontera/ki osmislio je volontersku akciju "Sportski dan za Udrugu Institut Pula", koja se održala u sklopu manifestacije "Hrvatska volontira", 26. svibnja 2018. godine, od 15 do 19 sati, na prostoru igrališta kod skate parka, ispred Društvenog centra Karlo Rojc u Puli.

Cilj ove akcije bio je promocija zdravog i aktivnog načina života, a program događaja bio je demonstracija šest različitih sportova, odnosno treninga, u koje su se na licu mjesta mogli uključiti i građani/ke, te predstavljanje i informiranje građana/ki o radu Udruge Institut Pula. Uz to, građani/ke su imali priliku informirati se kod nutricionistica Savjetovališta za prehranu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Više čitajte u našoj rubrici "Novosti".

Predavanje za mlade "Mitovi o prehrani" 

Klub mladih volontera/ki Pula omogućio je zainteresiranim mladima da dobiju odgovore na razna pitanja o prehrani. Tim povodom, u ponedjeljak, 5.3.2018. u 18 sati u prostoru Udruge ZUM (Flavijevska 8, Pula), ugostili smo magistru nutricionizma Vedranu Fontana Mikulić iz Savjetovališta za prehranu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije s predavanjem za mlade "Mitovi o prehrani".

Više pročitajte u našoj rubrici "Novosti".

Večer poezije u Rojcu 

Klub mladih volontera/ki Pula organizirao je Večer poezijeu subotu, 17.2.2018., od 19 sati, u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

U iznimnom ugođaju čitanja poezije, sudjelovalo je više od 15 (uglavnom mladih) ljudi, od kojih je 8 čitalo poeziju na čak 10 različitih jezika, i sve uz pratnju gitare.
Više pročitajte u našoj rubrici "Aktivnosti".

Volonterska akcija: "Samo ljubav, ništa nasilje!" 

Klub mladih volontera/ki u suradnji sa Sigurnom Kućom Istra, organizirao je u srijedu, 14.2.2018., od 11 do 14 sati, na glavnoj pulskoj tržnici.

Cilj ove volonterske akcije bio je potaknuti i osvijestiti građane/ke Pule o problemu nasilja te ih upoznati s institucijama gdje mogu dobiti pomoć i podršku.

Fotografije i više o održanoj volonterskoj akciji pročitajte u našoj rubrici "Novosti".

AKTIVNOSTI U 2017. GODINI

Filmska večer 

U sklopu svojih aktivnosti, a ususret božićnim blagdanima i za prvi (kalendarski) dan zime, Klub mladih volontera organizirao je filmsku večer pod nazivom Dolazi zima! (Ponesi svoju deku). Filmska večer održala se u prostoru Udruge ZUM, na adresi Flavijevska 8, u četvrtak, 21.12.2017.

Obilježavanje Međunarodnog dana volontera

Prva aktivnost Kluba mladih volontera, bila je osmišljavanje, organiziranje i provedba Međunarodnog dana volontera, 5.12.2017., u Dnevnom boravku DC-a Rojc.

Kako nam je bilo i što smo radili, pročitajte na našim stranicama te u medijima koji su nas popratili: