Volonterski centar Istra

Pripovjedač/ica priča za laku noć – Tete i barbe pričalice

Volonterski program "Pripovjedač/ica priča za laku noć" – Tete i barbe pričalice" dugogodišnji je projekt Udruge za promicanje dobrobiti djece ''Portić'' namijenjen hospitaliziranoj djeci zahvaljujući kojem ona s manje straha i nelagode čekaju svoj oporavak. Kontinuirana provedba programa započeta je od studenoga 2009. godine u KBC-u Rijeka - Kantrida na Zavodu za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku, da bi se kasnije program proširio i na druge odjele i to od 2012. na Klinici za dječju kirurgiju i Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dječje dobi, od 2015. na Zavodu za kardiologiju, pulmologiju, reumatologiju, alergologiju i imunologiju te od 2017. na Zavodu za neurologiju i dječju psihijatriju.

Poznato je da odlazak u bolnicu za većinu ljudi, a posebice za djecu, predstavlja traumatičan događaj popraćen neizvjesnošću i neugodnim emocionalnim stanjima zbog odvajanja od primarne sredine, bolesti, straha od medicinskih postupaka i ishoda liječenja. Udruga "Portić" prepoznala je potrebe hospitalizirane djece u vidu nedostatka prirodnoga okruženja i informacija iz vanjskoga svijeta vršnjaka te nedostatka obiteljskoga rituala pričanja priča pred počinak, te je odlučila ostvariti iste  organiziranim volontiranjem. Budući da na ishode liječenja pozitivno utječe kreativna terapija, uključeni volonteri, kako su ih prozvala djeca "tete pričalice'' i ''barbe pričalice", svakodnevnim čitanjem i pričanjem izabranih priča i bajki, doprinose ublažavanju negativnih pojava pri hospitalizaciji djece u KBC-u Rijeka - Kantrida.

Ciljevi programa:

 • Osnažiti hospitalizirano dijete pomoću kreativnih tehnika (priča) te pomaknuti fokus s bolesti na priču i igru. Ohrabriti dijete spoznajom da likovi iz priča rješavaju različite probleme te na taj način pružiti podršku djetetu kako bi se smanjili negativni učinci hospitalizacije.
 • Doprinijeti osjećaju zajedništva i podrške obitelji od strane zajednice.
 • Pružiti podršku roditeljima i dati im priliku za odmak od djetetova uzglavlja. Pri tome roditeljima pružamo sigurnost da će djetetove potrebe biti zadovoljene.
 • Povećanje doprinosa volonterskog udjela kao nove snage u zajednici koja može unaprijediti kvalitetu života njezinih članova.
 • Širenje programa u drugim bolnicama i gradovima u suradnji s postojećim i budućim partnerima i institucijama koje pružaju podršku djeci oboljeloj od kroničnih bolesti.

Realizacijom programa ''Pripovjedač/ica priča za laku noć – Tete i barbe pričalice'' godišnje, samo u Rijeci, oko sedamstotinjak djece s manje straha iščekuje ishode liječenja i u manjoj mjeri doživljava negativna raspoloženja upravo zahvaljujući pričama i igrama koje im donose volonteri. Roditelji, medicinsko osoblje, kao i uprava bolnice podupiru Program i svjedoče o ukupnom pozitivnom ozračju koje unosi u bolničko okruženje. Time se razvija nova snaga u zajednici – volonterska snaga koja svojim djelovanjem doprinosi jačanju osjetljivih društvenih skupina, u ovom slučaju djece, na dugotrajnom liječenju u bolnici.

Program "Pripovjedač/ica priča za laku noć" proširio se i na druge gradove u Hrvatskoj, tako se od 2016. godine provodi u suradnji s partnerskom Udrugom MoSt u Splitu, od 2018. u suradnji s partnerskom Udrugom Murid u Čakovcu te u suradnji s partnerskom Udrugom Suncokret u Puli. U 2021. godini program je od Udruge Suncokret preuzeo Volonterski centar Istra

Udruga ''Portić'' je zahvaljujući programu ''Tete i barbe pričalice'' dobitnik Nagrade Ponos Hrvatske za 2019. godinu.

Nositelj programa ''Pripovjedač/ica priča za laku noć – Tete i barbe pričalice'' je Udruga za promicanje dobrobiti djece ''Portić''. U Puli, provedbu programa podupiru Volonterski centar Istra, Opća bolnica Pula, Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Ministarstvo zdravstva.

Volonteri o programu ''Tete i barbe pričalice''

 • ''Ponekad mi se čini kako djeca više daju meni nego ja njima i kako su veći učitelji u životu od mnogih odraslih. Malo je stvari danas na svijetu koje funkcioniraju iz čiste ljubavi i bez fige u srcu. A tete i barbe pričalice to jesu.''
 • ''Užitak priče, čitanja, maštanja, razgovora, druženja s malim i malo većim ljudima ispunjava, obogaćuje, veseli i uči me vrijednostima i ljepoti života. Biti teta pričalica više je od volontiranja u dječjoj bolnici. To je dio mog identiteta, vrlo važan dio!''
 • ''Neobjašnjivo je kako teška i tužna situacija može potaknuti silnu ljepotu. A na odjelima bolnice te ljepote ima posvuda, u malim bolesnicima, u njihovim hrabrim srcima, pametnim i toliko strpljivim glavicama, toplim očima i osmijesima koji uvijek rastu kada nas vide. Zbog tih sam trenutaka zahvalna što sam postala dio ovog prekrasnog projekta.''

Djeca, roditelji i medicinsko osoblje o programu ''Tete i barbe pričalice''

 • ''Cijeli sam dan čekao pričalicu.''
 • ''Hvala tetama doktoricama (sestrama), barba kirurzima, svima u bolnici, a najviše tetama pričalicama.''
 • ''Sve pohvale projektu. Djeca cijeli dan očekuju tete pričalice.''
 • ''Sve pohvale. Sada djevojčice kažu da kad narastu žele biti tete pričalice.''
 • ''Veliko hvala svim pričalicama koje nam na najbolji mogući način krate  dane provedene u bolnici. Divno je znati da postoje tople i drage osobe koje svoje slobodno vrijeme poklanjaju drugima. Odmah nakon večere dječica već pogledavaju prema hodniku, a onaj osmijeh koji se pojavi na licu kada uđe teta s punom torbom knjiga, nitko u bolnici tako lako ne izmami.''
 • ''Pričalice olakšavaju djeci boravak u bolnici, uveseljavaju ih svojim dolaskom. Samo naprijed!''

Iz medija:

Facebook stranica Tete i barbe pričalice Pula