Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

27.01.2011.

Predstavljene aktivnosti projekta Volonterski centar Istarske županije za 2011. godinu

Inicijativa za volonterski centar Istarske županije, koju čine udruge Suncokret Pula, Zelena Istra, ZUM, Metamedij, Casoni vecchi, Crveni križ Pula te Obiteljski centar IŽ, održala je u četvrtak 27.siječnja u prostorima udruge Metamedij press konferenciju, na kojoj su predstavljene aktivnosti projekta "Volonterski Centar Istarske županije" za 2011. godinu. Svrha projekta je promoviranje volonterskog rada i podizanje svijesti o vrijednostima volonterizma te afirmacija volonterstva u društvu.

Udruge i ustanova koje imaju u svom radu iskustva s volonterima prepoznale su potrebu za poboljšanjem infrastrukture za volontersko djelovanje, povećanjem dostupnosti informacija veznih uz volonterski rad te povećanjem mogućnosti uključivanja volontera u socijalne, zdravstvene, kulturne i ekološke organizacije.

Aktivnosti u 2011. godini sastoje se od:

  • stvaranja baze podataka volontera i organizacija koje primaju volontere
  • obogaćivanja web stranice novim sadžajima vezanim uz volonterstvo
  • radionica “Volontiram”, koje su namjenjene svim građanima/kama koji/e žele znati više o volonterskom radu, pravima i obvezama volontera i o Zakonu o volonterstvu
  • radionica “Menadžment volontera”, koje su namijenjene udrugama/ustanovama koje primaju ili žele primati volontere
  • dviju volonterskih akcija, koje će se organizirati tijekom godine, s ciljem uključivanja što većeg broja građana u rješavanje konkretnih problema/potreba u zajednici
  • obilježavanja Međunarodnog dana volontera 05.12., kojom prilikom će se organizirati javno događanje s ciljem promoviranja volontera i volonterskog rada

Tijekom 2011. godine planirano je provesti 6 jednodnevnih radionica pod nazivom «Volontiram». Radionice će se provesti u 5 gradova (Pula: 2, Pazin: 1, Labin: 1, Rovinj: 1, Buje: 1). Teme koje će radionice obrađivati obuhvaćaju volonterizam kroz povijest i danas, motivaciju, gdje i kako se uključiti, primjeri dobre prakse u EU i Hrvatskoj te Zakon o volonterstvu. U sklopu provođenja ovih radionica surađivat će se s udrugama, srednjim školama i fakultetima u Istarskoj županiji. Prve tri će se održati u sljedećim terminima:

19.02.2011. u Rovinju od 11.00 do 16.00 sati
26.02.2011. u Pazinu od 11.00 do 16.00 sati
05.03.2011. u Puli od 11.00 do 16.00 sati.

Edukacijske radionice «Menadžment volontera» provest će se tri puta godišnje u trajanju od dva dana, o čijim će terminima javnost biti pravodobno obaviještena.

Kroz ove aktivnosti želimo poboljšati status volontera u zajednici, motivirati veći broj ljudi na volontiranje te osnažiti organizacije i institucije za uključivanje volontera u svoje aktivnosti. Volonterski rad promovirat ćemo i gostovanjima na radijskim i TV emisijama, izradom plakata i dr. prigodnih materijala te organiziranjem okruglih stolova na tu temu. Nadamo se da će svi naši napori u sklopu ovog projekta uroditi plodom te pridonijeti tome da se volonterstvo prepozna kao vrlina koja izgrađuje zajednicu te inicira promjene u društvu.

Projekt Volonterskog centra IŽ financijski podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Istarska županija.

Fotke