Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

21.03.2015.

Sretan rođendan !

Na današnji dan, 21.ožujka 2012. godine osnovan je Volonterski centar Istra.


Nakon više od dvije godine djelovanja Inicijative za osnivanje volonterskog centra, u tadašnjem prostoru Obiteljskog centra Istarske županije okupilo se zanimljivo društvo i odlučno rad inicijative formaliziralo u oblik udruge, simbolično obilježavajući i prvi dan proljeća.
Osnivači, udruge Zelena Istra, Metamedij, ZUM i Suncokret Pula te Elvis Fekete, Nevija Srdoč i Danijela Ustić, koji zajedno čine i Skupštinu Volonterskog centra Istra. za članove Upravnog odbora tada su izabrali Suzanu Fraberger, Svetlanu Stojanović i Danijelu Ustić, koja je jednoglasnom odlukom izabrana i za predsjednicu Volonterskog centra Istra. 


Puni optimizma, temeljito ispitavši potrebu zajednice kroz rad inicijative i s kvalitetno isplaniranim programom rada krenuli smo, entuzijasti, svi odreda volonteri na tom zadatku, u izgradnju volonterskog centra kakvoga danas prepoznajemo u Istri, ali koji je tek odradio svoje prve, temeljne, tzv. „infrastrukturalne“ , možemo reći i „formativne“ korake.


U 3 godine, donedavno samo uz jednu zaposlenu osobu na pola radnog vremena i bez vlastitog ureda radi uštede proračunskog novca, sudjelovali smo u mnogim javnim akcijama , u rad uključili više od 50 volontera, posredovali u potrazi i uključivanju više od 500 volontera u rad drugih organizacija, educirali 50-ak novih koordinatora volontera na području županije i ostvarili dobra i stabilna partnerstva s mnogim dionicima u Istri, Hrvatskoj, ali i izvan granica naše zemlje.
Od naših dragih prijatelja iz Prihvatilišta za beskućnike u Puli, prekrasnih i vrijednih volonterki Sindikata umirovljenika, preko Domova za starije, humanitarnih udruga diljem Istre, do novih incijativa mladih u Novigradu, Narodnog učilišta Dubrava iz Zagreba, sportskih i udruga za osobe s invaliditetom, udruga u kulturi, desetaka aktivnih pojedinaca i volontera, od svih nesebičnih ljudi, važnih donatora i prijatelja kroz ove tri godine, svakim smo danom iznova učili ono zbog čega smo Volonterski centar Istre i osnovali. Da je volonter, aktivni i svijesni pojedinac, temelj zdrave i održive zajednice.


Odlična partnerstva i povjerenje gradili smo s Ministarstvom socijalne politike i mladih, Odjelom za socijalnu skrb i zdravstvo i vijećnicima Istarske županije, gradovima Pulom, Pazinom, Bujama, Novigradom i Umagom, ali kroz razne aktivnosti i sa svim drugim gradovima u Istri. Kroz rad s više od 100 organizacija civilnog društva, ustanova i institucija, na projektima, aktivnostima ili kroz savjetodavnu ulogu i pružanje tehničke pomoći posjetili smo doslovno svaki kutak naše predivne županije, ali i, otvoreni za svaku suradnju na razvoju volonterstva, posjetili smo i daleku talijansku regiju Abruzzo, mađarski Veszprem, bugarski Lovech i mnoge kolege u našim, hrvatskim volonterskim centrima. Ono što određuje svaku našu suradnju i odnos koji smo u dosadašnjem radu ostvarili s kolegama, prijateljima i korisnicima jest neizmjerno i obostrano povjerenje i vjera u to da svi zajedno činimo nešto dobro, vrijedno i za sustav, za zajednicu, nužno. 


Zato vam, na naš treći rođendan, svim spomenutim i nespomenutim, ali ne zaboravljenim, prijateljima, kolegama i korisnicima želimo poručiti da smo vam od srca, iskreno, jednostavno zahvalni.


Ove godine krećemo u ostvarenje i fizičkog prostora volonterskog centra u Istri, u europske fondove i aktivnije sudjelovanje u razvoj volonterstva na nacionalnoj razini. Uz zajedništvo, predan rad i podršku svih vas četvrti rođendan obećajemo proslaviti u reprezentativnom, velikom, svima otvorenom, javnom prostoru Volonterskog centra Istra kako bi uz rođendane proslavljali i ostvarenje jednog od naših važnijih ciljeva. A taj je da volonteri Istre imaju svoj centar. Svoju „kuću“, dom. Jer je to najmanje što kao zajednica svim volonterima u Istri možemo pružiti kao iskaz zahvalnosti.

Zato, Sretan nam 3. rođendan ! Vama pogotovo jer ste vi razlog zbog kojega ga i slavimo. I jedno posebno hvala svim medijima koji su nam partneri u promociji volonterstva.

Ono što vam već sada možemo obećati jest da ćemo nastaviti s igrom.

 Pokreni igru, volontiraj! (više u galeriji ispod teksta)

Vaš VCI-tim