Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

16.03.2016.

Predavanja VCI-ja u Rojcu 2016.

Volonterski centar Istra u Puli je u zadnjih tjedan dana održao dva predavanja o volonterstvu, s ukupno tridesetak sudionika. Oba predavanja je, uz aktivnu diskusiju sudionika, u Društvenom centru Rojc održala Danijela Ustić, a u sklopu edukacijskih programa drugih organizacija koje su željele svojim polaznicima približiti i temu volonterstva odnosno prava i odgovornosti volontera i organizatora volontiranja.

Predavanje „Volonterstvo (za početnike)“ održano je u petak, 11. ožujka 2016., u okviru Multimedijske platforme za edukaciju i razvoj – VisuaLab/ EduSplash , za polaznice i polaznike programa Produkcija i organizacija festivala. Tijekom predavanja o volonterstvu polaznici su kroz diskusiju nastojali pronaći odgovore na važna pitanja o obavezama organizatora volontiranja i pravima volontera u kontekstu festivala i njihovog doprinosa razvoju lokalne zajednice.

Drugo predavanje, „Udruge i volonterstvo“, održano je u ponedjeljak, 14.3., u sklopu višednevnog događaja Info dani 2016. u organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Prvi dio Info dana 2016., s predavanjem o volonterstvu, bio je namijenjen predstavnicima tek osnovanih udruga i udruga u osnivanju, koje prve korake gotovo uvijek čine upravo uz pomoć volontera. Predavanje se, između ostalog, bavilo i administrativnim zadacima povezanima s volontiranjem koji, iako naizgled predstavljaju samo dodatnu obvezu organizatora volontiranja, mogu doprinijeti kvalitetnom radu s volonterima i većoj vidljivosti volontiranja u društvu.

Kako su ovakva predavanja tek uvod u opsežnu temu rada s volonterima, zainteresirane pozivamo na edukaciju za koordinatore volontera koja će se tijekom svibnja 2016. održati u Labinu, a pred kraj 2016. godine i u Puli.