Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

18.09.2016.

Treći međunarodni Pytbul sastanak Pula

Od 12. do 16. rujna ove godine Volonterski centar Istra bio je domaćin trećeg međunarodnog sastanka u okviru Erasmus+ projekta Pytbul - Empowering Youth in the Region. Nositelj projekta je Zavod BOB iz Ljubljane, a partneri su organizacije Impact Hub Belgrade i Volonterski centar Istra.

Četverodnevni program započeo je 12. rujna u popodnevnim satima neformalnim obilaskom užeg centra Pule, dok je uži projektni tim dogovarao nastavak projektnih aktivnosti i okvirni program četvrtog međunarodnog sastanka koji će se održati u Ljubljani.

Formalni dio susreta počeo je 13. rujna u 17h u prostorijama Dnevnog boravka u Društvenom centru Rojc. Na otvorenju programa predsjednica VCI-ja Danijela Ustić i koordinator VCI-ja Nikola Jeličić zaželjeli su gostima iz Srbije i Slovenije dobrodošlicu i najavili program sastanka. Nakon toga sve su partnerske organizacije sudionicima iznijele sažetak projektnih aktivnosti provedenih od prošlog međunarodnog susreta. Tim Impact Hub-a izvijestio je da uskoro završava s radom na platformi Add+venture koja je osmišljena kao pomoć mladim poduzetnicima u pokretanju svog biznisa. Platforma će biti spremna za široku upotrebu nakon još nekoliko testova od kojih je jedan organiziran u okviru ovog sastanka. Zavod BOB je sudionike informirao o iskustvima iz provedbe programa neformalnog obrazovanja Prikaz te o procesu razvoja catering posla Cat n' Ring koji su, uz mentorsku podršku BOB-a, pokrenuli mladi sudionici projekta. VCI je predstavio dosadašnje i planirane aktivnosti u vezi izrade preporuka mladih o stipendijama te izrade vodiča za koordinatore mladih volontera. Sve organizacije također objavljuju novosti iz projekta, istraživanja i dokumente vezane za mlade te inspirativne priče u tzv. Knowledge Exchange Base.

Sljedećeg dana, 14. rujna, program je počeo predstavljanjem Društvenog centra Rojc i Saveza udruga Rojca koje je predstavila Irena Boljunčić Gracin. Nakon toga, volonterka VCI-ja Tea Jakšić povela je sudionike susreta u kratki obilazak Rojca i pokazala im dio udruga koje se nalaze u njemu. Zatim su Vlasta Vujačić i Zorica Višković predstavile udrugu ZUM iz Pule, kroz iskustvene vježbe prikazale svoj način rada s mladima u aktivnostima neformalnog obrazovanja te prenijele dio svojih planova vezanih uz provedbu programa Europske volonterske službe (EVS). U popodnevnom bloku koji se odvijao od 17 do 19:30 Doris Pajković predstavila je udrugu Start-Up i na koji način udruga pomaže mladima u jačanju vještina koje će im olakšati zapošljavanje te u povezivanju s uspješnim tvrtkama i poduzetnicima. Na kraju ovog sadržajnog dana, uz pomoć sudionika projekta Renea Depetrea opustili smo se uz društvene igre – jedan od zabavnih načina vježbanja različitih vještina.

Prvi dio četvrtka, 15. rujna, sudionice i sudionici su posvetili promišljanju i raspravi o dvije važne teme: o održivosti rezultata projekta i o načinima za veće uključivanje mladih s manje mogućnosti u područjima u kojima se bave organizacije-partneri. Nakon pauze Jelena Batelić i Monika Brajković predstavile su rad udruge Alfa Albona iz Labina. Ukratko su sudionike informirale s kojim sve organizacijama surađuju te prenijele svoja iskustva iz rada sa savjetima mladih i s EVS volonterima. Predstavile su i dio planova udruge za budućnost poput otvaranja prvog hostela u Labinu koji bi ujedno bio primjer društvenog poduzetništva. Reakcije sudionika su bile odlične i svi sudionici su pohvalili taj projekt. Nakon ručka, u popodnevnom bloku sudionici/ce i njihove gošće testirali su platformu Add+venture koju je izradio Impact Hub. Sudionici su imali zadatak osmisliti vlastito poduzeće i posao kojim bi se to poduzeće bavilo, a zatim unijeti podatke o kapacitetima koje poduzeće posjeduje i koji mu nedostaju. Platforma na temelju tih podataka korisnicima predlaže na kojim poljima trebaju poraditi više da bi unaprijedili poslovanje poduzeća. Po završetku testiranja i završetka formalnog dijela programa svi sudionici uputili su se na završno druženje i večeru gdje su prepričali vlastite dojmove o projektu te dali povratne komentare na organizaciju sastanka u Puli.

Na kraju možemo reći kako nam je bilo zadovoljstvo ugostiti drage nam partnere i predstaviti im rad VCI-ja i naših prijateljskih udruga. Također nam je bilo drago predstaviti naš grad i predivno more koje ima, ali i odličnu istarsku kuhinju. Potvrda za dobro odrađen posao bile su zahvale naših gostiju te se radujemo sljedećem - četvrtom međunarodnom susretu u Ljubljani.