Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

08.12.2016.

Međunarodni dan volontera

U ponedjeljak, 5. prosinca, u Gradskoj vijećnici u Puli obilježili smo Međunarodni dan volontera i to predstavljanjem mogućnosti volontiranja mladima koje smo organizirali s Gradom Pulom i Savjetom mladih. Svoj su rad predstavile udruge ZUM, Naš san njihov osmijeh, Društvo distrofičara Istre te Gradsko društvo Crvenog križa Pula i javna ustanova Pula Film Festival/ Kino Valli.

Svim prisutnima, među kojima su bili učenici Medicinske i Strukovne škole i studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, uvodno se obratila Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, ističući kako volontiranje obogaćuje čovjeka i doprinosi razvoju zajednice u kojoj živi. Potom je Danijela Ustić iz Volonterskog centra Istra ukratko predstavila trenutne aktivnosti VCI-ja koje mogu biti zanimljive mladima, kao što su izrada Vodiča za koordinatore mladih volontera i Preporuka za poboljšanje stipendiranja učenika i studenata, te je pozvala mlade da doprinesu izradi ovih dokumenata koji će značajno unaprijediti i dodatno osnažiti volonterstvo u Istri.

Nakon uvodnih riječi organizatora, okupljenima se predstavio niz pulskih organizacija koje u svoj rad uključuju volontere. Koordinator VCI-ja Nikola Jeličić je predstavio zakonski okvir za volonterstvo, dotaknuvši se i različitih oblika volontiranja i najčešćih pitanja i dilema u području volonterstva. Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula, koje u svoj rad uključuje veliki broj (mladih) volontera, Jasna Vekić istaknula je volonterske akcije poput prikupljanja hrane i odjeće i vježbi spašavanja. Udruga ZUM, odnosno EVS volonterke iz Litve i Ukrajine, mladima su ispričale svoja iskustva iz programa Europske volonterske službe i brojne mogućnosti koje EVS i drugo međunarodno volontiranje pruža mladima, poput putovanja i učenja stranih jezika. Predsjednica mladih Društva distrofičara Istre, Melisa Osmanović, mladima je prenijela koliko je značajan rad volontera za njihovu udrugu jer su većinom korisnici nepokretni ili slabo pokretni. Tanja Miličić, voditeljica ustanova Pula Film Festival i Kino Valli, s koordinatoricom volontera Vinkom Bedeković, predstavila je projekt koji su osmislili i proveli njihovi volonteri - video uradak o pristojnom ponašanju za vrijeme projekcije filma. Za kraj je Igor Loparić predstavio rad udruge Naš san njihov osmijeh i sve prisutne uključio u kratkotrajno volontiranje s prikupljanjem povratne ambalaže.

Međunarodni dan volontera obilježavamo svake godine, a u 2016. je obilježavanje s pulskim mladima jedna od aktivnosti projekta "Volontiranjem do sebe i drugih" koji sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodimo ga s partnerima udrugama ZUM i Centar M.A.R.E. te gradovima Pulom i Rovinjem. Aktivnosti VCI-ja kojima se promiče volonterstvo sufinancira i Istarska županija.

Fotke