Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

27.09.2017.

Volonturizam

2017: International Year of Sustainable Tourism for Development

Ne radi se o tipfeleru: ne mislimo ni na volonterizam ni na voluntarizam. Riječ VOLONTURIZAM, kao i sama aktivnost, spaja volontiranje i turizam.

Kod nas se o volonturizmu tek odnedavno govori, no on zapravo postoji već dugo. Volonturizam odgovara na potrebe dijela turista da, osim kulturnih i prirodnih znamenitosti, bolje upoznaju ljude i zajednicu u kojoj provode svoje slobodno vrijeme te da svojim dobrovoljnim neplaćenim radom doprinesu nekoj potrebi te zajednice. Na taj način zajednice koje ugošćuju turiste također imaju priliku ostvariti drukčije dobitke od onih koji se uobičajeno povezuju s turizmom. Za više informacija o volonturizmu pogledajte internetsku stranicu hrvatsko-crnogorskog projekta "Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja".

Kao i svako volontiranje, tako i volonturizam ima svojih dobrih strana kada je etično i kvalitetno osmišljen i organiziran te nekih zamki kada to nije. Zbog toga se, osim potencijalnih organizatora volonturističkih aktivnosti, i mogući turisti-volonteri pozivaju na etičnost i kritičko promišljanje kod donošenja odluke o tome gdje i kako provesti svoj odmor. Više materijala koji vas mogu potaknuti na takav pristup volonturizmu možete pronaći na linkovima dolje (ili sami proguglati temu!):

Vodič za volonturistička putovanja

Does Voluntourism Do More Harm Than Good?

Getting More Than We Give - Realities of Volunteerism

Tips For a Responsible Traveller