Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

26.05.2017.

Volontiranje u Istri 2016.

Svake godine, nakon što Ministarstvo (sada za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku) objavi službene podatke o organiziranom volontiranju u Hrvatskoj, u VCI-ju nas zanimaju podaci iz Istarske županije. Za 2016. godinu oni glase ovako:

- 91 organizator volontiranja (neprofitna pravna osoba) ili 91 izvješće

- 3 101 volonter/ka

- 115 167 volonterskih sati

Puno? Puno :)

Ipak, u usporedbi s prethodnom godinom, broj organizacija koje su izvijestile o svojim volonterkama i volonterima je nešto manji, a "prijavljenih" volonterskih sati je čak četiri i pol tisuće manje! S druge strane, broj volontera/ki je narastao (za oko 140) pa se nečemu možemo i veseliti :)

Važno je podsjetiti da je podnošenje izvješća zakonska obveza organizatora volontiranja već deset godina. Možda smo dosadni, ali to nam je dužnost! :) Jednako kao i biti vam na raspolaganju ako "zaglavite" s istim tim izvješćima ili drugim aspektima volonterstva.

Ministarstvo objavljuje sažetak izvješća za cijelu Hrvatsku od 2011. godine i u odnosu na tu godinu se broj podnositelja izvješća iz naše županije povećao četiri i pol puta, no taj broj čini tek oko 3% svih registriranih udruga i još manji udio u ukupnom broju svih neprofitnih pravnih osoba u Istri. Tako možemo pretpostaviti da je volontera i volonterki i njihovih sati volontiranja u Istri, kao i u cijeloj Hrvatskoj, značajno više nego što je vidljivo u službenim podacima.

Zato: evidentirajte te vrijedne ljude i vrijeme koje ulažu u razvoj vaših organizacija i cijele zajednice i pokažite im da ih cijenite i kroz izvješće organizatora volontiranja. Da, tako ćete ispuniti i svoju zakonsku obavezu, ali puno veća vrijednost vaših izvješća je u poruci koju šaljete uz pomoć brojeva - da solidarnost i aktivno sudjelovanje u društvu nisu samo apstraktni pojmovi...

Hvala svima koji to već činite i još više hvala svim vidljivim i nevidljivim volonterkama i volonterima...