Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

09.01.2018.

Volontiranje i stipendije u IŽ

Jeste li znali da na području Istre neki gradovi i općine, kao i Istarska županija, dodjeljuju dodatne bodove kandidatima i kandidatkinjama za stipendije koji su skupili određeni broj volonterskih sati u prethodnoj akademskoj godini? Naravno, ne radi se o obaveznom kriteriju (jer "obavezno volontiranje" ne bi imalo smisla :)), već o načinu na koji davatelji stipendija nastoje nagraditi mlade koji svoje vrijeme već ulažu u razvoj zajednice ili potaknuti nove mlade da potraže svoje prilike za stjecanje različitih iskustava i doprinos zajednici kroz volontiranje kakvo ih najviše zanima.

Dodatne bodove za volontiranje možete dobiti ako se kandidirate za stipendiju u Barbanu, Buzetu, Cerovlju, Labinu, Motovunu, Puli i Umagu, ili za stipendiju Istarske županije.

Istarska županija dodatne bodove dodjeljuje osobama koje su u prethodnoj akademskoj godini volontirale najmanje 100 sati. U akademskoj godini 2017./2018., kao i u prethodnoj, od svih kandidata/kinja za stipendije Istarske županije, bodove za volontiranje dobilo je njih 27 ili nešto više od 11%. Međutim, među onima koji su stipendije zaista i dobili, u prošloj je godini volontiralo njih 22% (ili 9 osoba od 40 koje su dobile stipendiju) - dakle, dvostruko je veći udio volontera/ki među stipendistima nego među kandidatima za stipendije :)

Čestitamo svima koji su ostvarili stipendije, kao i svima koji su volontirali - jer, neovisno o stipendiji, volontiranje je vrijedno iskustvo!