Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

01.02.2018.

"Uputnica" za volontiranje?

Možete li zamisliti da liječnici/ce na uobičajenoj kontroli ili pregledu, kao što uobičajeno rade za tjelesnu aktivnost i pravilnu prehranu, daju preporuku za uključivanje u volonterske aktivnosti? Treba li nam svima dnevna doza volonterskog rada? :-)

Zadnjih godina sve je više znanstvenih dokaza koji potkrepljuju ovu (zasada :-)) prilično neobičnu ideju dobivanja preporuka za volontiranje od liječnika/ce, ali kako volontiranje stvarno djeluje na naše zdravlje?

1.  Smanjuje (loše) učinke svakodnevenog stresa na zdravlje. Međutim, ovo djelovanje pokazalo se točnim samo kod volontera/ki s pozitivnim stavom prema korisnicima i ljudima oko sebe (Poulin, 2013).

2. Smanjuje rizična ponašanja mladih. Mladi volonteri/ke rjeđe se uključuju i doživljavaju rizična ponašanja i iskustva, poput zlouporabe alkohola i psihoaktivnih tvari, delikvencije, neželjene trudnoće, depresije i školskog/ akademskog neuspjeha te češće usvajaju pozitivne navike društveno odgovornog ponašanja, nego mladi koji ne volontiraju (Piliavin i Siegl, 2014).

3. Smanjuje vjerojatnost kardiovaskularnih bolesti. Ispitano na uzorku učenika/ca osnovne škole, mladi koji su uključeni u volonterske aktivnosti, imaju nižu razinu kolesterola i niži indeks tjelesne mase (Schreier, Schonert-Reichl i Chen, 2016).

4. Produžuje životni vijek. Volontiranje smanjuje vjerojatnost od smrti, čak kada se u obzir uzme i prethodno zdravstveno stanje (Okun, Wan Heung Yeung i Brown, 2013).

5. Čini nas sretnijima! Pružanje socijalne podrške, čak više nego primanje, ima pozitivne dobrobiti na psihičko zdravlje (Brown, Consedine i Magai, 2005). "Helper´s high"  ili "giver´s glow" (pozitivni osjećaji i učinci kod osobe koja pomaže) počinju u mozgu, gdje se pojačano luče hormoni "sreće": dopamin, endorfini i oksitocin.

Vjerujemo da će razloga biti i više, kao i istraživanja. A do tada, ne čekajte preporuke liječnika/ce - već bacite pogled na trenutno otvorena volonterska mjesta i učinite nešto dobro za svoje zdravlje! :-) 

Izvor: Curiosity.com: Faletto, J. (2018). 5 Surprising Ways Volunteering Improves Your Physical Health.