Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

22.02.2018.

Podrška žrtvama i svjedocima - Gdje, što, kako i kada?

"Svake godine u Europskoj Uniji otprilike jedna od sedam osoba postane žrtvom nasilja." (vidi članak)

Europski dan žrtava kaznenih djela obilježava se 22. veljače i tim povodom dijelimo neke korisne informacije.

Žrtve kaznenih djela su osobe koje zbog počinjenja kaznenog djela trpe tjelesne i psihičke posljedice, imovinsku štetu ili povredu temeljnih prava i sloboda. Svjedoci kaznenih djela su osobe koje, uz žrtve, mogu dati informacije o kaznenom djelu i počinitelju, ali i druge važne okolnosti.

Ministarstvo pravosuđa je 2015. godine donijelo Nacionalnu strategiju razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2016. do 2020. godine, čiji je cilj omogućiti žrtvi ili svjedoku već od samog počinjenja kažnjivog djela, tijekom cijelog kaznenog odnosno prekršajnog postupka i nakon njega odgovarajuću podršku i pomoć u svrhu izbjegavanja dodatnih trauma i prevladavanja osjećaja prepuštenosti samima sebi te radi osnaživanja za rehabilitaciju i uspostavu narušenih prava.

Podršku žrtvama i svjedocima pružaju odjeli na Županijskim sudovima u Zagrebu, Vukovaru, Osijeku, Zadru, Splitu, Sisku i Rijeci, čije kontakte možete pronaći na stranicama Ministarstva pravosuđa, a javiti im se mogu i stanovnici drugih mjesta i gradova. Osim odjela na sudovima, podršku pružaju i razne organizacije civilnog društva (popis također dostupan na stranicama Ministarstva).

Osim toga, 2013. godine pokrenuta je besplatana linija za pružanje podrške žrtvama i svjedocima116 006 koja djeluje pri Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja, a dostupna je radnim danom od 8 do 20 sati.

Na području Istarske županije podršku žrtvama i svjedocima pružaju:

Sve aktualne informacije, projekte i obavijesti možete pronaći u Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima te u Ministarstvu pravosuđa, odnosno u Službi za podršku žrtvama i svjedocima.

Povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela, pozivamo vas da pogledate i informativni video dostupan na YouTube-u koji vam može jednostavnije približiti kako i gdje se obratiti.

I ti možeš pomoći - volontiraj!

Ako želite volonterski sudjelovati u pružanju podrške žrtvama i svjedocima te ako posjedujete potrebna znanja i vještine (posebno iz pravnog i psihološkog područja djelovanja) - javite se u neki od navedenih Odjela za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskim sudovima ili organizacija civilnog društva i ustanova. Pošaljite popunjeni obrazac (u prilogu članka) na poštansku adresu ili na e-mail adresu Odjela za podršku žrtvama i svjedocima u gradu u kojem želite volontirati.

Uloga volontera u Odjelu za podršku po sudovima pružanje je emocionalne podrške i praktičnih informacija svjedocima, žrtvama i po potrebi članovima njihovih obitelji.
Volonteri mogu biti umirovljenici, studenti, zaposlena ili nezaposlena osoba, odnosno odgovorna punoljetna osoba: koja može izdvojiti svoje slobodno vrijeme za volontiranje, protiv koje se ne vodi kazneni postupak, bilo koje struke ili zvanja, ali koja je završila srednjoškolsko obrazovanje, koja je empatična, ima razvijene komunikacijske vještine i voli raditi s ljudima, koja nema predrasuda, koja je prošla intervju i osnovnu obuku odjela za podršku žrtvama i svjedocima.

Više informacija pronađite ovdje.