Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

08.03.2018.

Sretan Međunarodni dan žena!

Međunarodni dan žena službeno se obilježava od 1910. godine, a 8. ožujak je ostao zabilježen još od 1857. godine, kada su žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila u New Yorku javno demonstrirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Sljedeći veliki prosvjed u New Yorku bio je 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo u borbi za kraće radno vrijeme, veće plaće i pravo glasa. 

Danas se ovaj vrlo važan povjesni datum slavi na nešto romantičniji način pa se zaboravlja da se žene i dan danas borbe za ravnopravnost spolova. Stoga bi se ovaj dan trebala slaviti politička, društvena i ekonomska dostignuća žena, ali i nastavak (stalno potrebne) edukacije i osvještavanja.

Aktivistkinje fAktiva navode:

"Međunarodni dan žena, najveći je praznik žena - žena kao političke snage, žena kao prezrenih na svijetu. To je dan slavlja i prisjećanja, dan otpora i borbe. Žene demonstriraju i marširaju ulicama diljem svijeta već više od jednog stoljeća za svoja prava i moraju marširati i dalje."

"Na koji način svatko od nas može pridonijeti tome da se suzbije neravnopravnost spolova u svakodnevnim situacijama u profesionalnom i privatnom životu? Moguće je pridonijeti na više načina - osvještavanjem i edukacijom sebe i drugih o rodnoj ravnopravnosti, priključivanjem nekoj od organizacija koje djeluju u borbi za rodnu ravnopravnost i ljudska prava žena te, što je osobito važno, prijavljivanjem slučajeva nasilja i diskriminacije u svojoj okolini."

I vi možete pridonijeti suzbijanjem neravnopravnosti spolova, volonterskim uključivanjem u rad nekih organizacija koje se borbe za ljudska prava žena:

Centar za građanske inicijative Poreč

Sigurna Kuća Istra

Udruga PANK Pula

SOS Rijeka - Centar za nenasilje i ljudska prava

Inicijativa mladih za ljudska prava

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava

Ženska soba - Centar za seksualna prava

B.a.B.e. - Budi aktivna. Budi emanicipiran.

CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Udruga ZORA

Dalmatinski odbor solidarnosti - Udruga za zaštitu ljudskih prava i humanitarne aktivnosti