Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

03.10.2018.

Postani mentor/ica treninga za mlade!

Volonterski centar Istra je partner na projektu PYLE (Post-YU for Learning Emancipation - Supporting Learners on the Way to Self-Realization), koji je na području obrazovanja odraslih usmjeren na razvoj novih, inovativnih i komplementarnih alata i modela za osnaživanje mentora i poticanje samozapošljavanja mladih. Ovo strateško partnerstvo provodi se zajedno s partnerima Center for Youth Activism KRIK iz Skoplja te nositeljem projekta Zavodom Bob iz Ljubljane. 

U sklopu projekta održat će se trening za mentore Programa za razvoj kompetencija za autonomno zapošljavanje (slo. version: PRiKAZ, eng. version: PDCAE - Programme for Developing Competences for Autonomous Employment). Trening će se održati u Puli, a jezik rada bit će hrvatski.

Kome je trening namijenjen?

Trening je namijenjen osobama koje rade ili žele raditi s mladima, socijalnim pedagozima, andragozima, pedagozima, socijalnim radnicima, psiholozima, edukacijskim rehabilitatorima, nastavnicima različitih struka te drugima koje zanima rad s (nezaposlenim) mladima.

Kroz trening sudionici će moći:

prepoznati i razvijati osobne i profesionalne kompetencije,

- razvijati transverzalne i “meke” socijalne vještine te

- razumjeti, objasniti i koristiti smjernice i motivacijske strategije za rad s (nezaposlenim) mladima

Trening će uključivati: 

- upoznavanje sa ​​specifičnostima ciljne skupine (nezaposleni mladi), 

- teorijsku i metodološku podlogu programa PRiKAZ (održivost, emancipacijsko, transformativno i iskustveno učenje, koncepti ekonomije solidarnosti, itd.) te

- uspostavljanje opipljivih društvenih mreža

Sadržaj treninga

Trening se sastoji od 150 pedagoških sati edukacije te 50 pedagoških sati samostalnog rada. Održat će se od studenog 2018. do travnja 2019. u 5 modula koji će uključivati:

1. modul: upoznavanje grupe, uspostavljanje grupne dinamike, upoznavanje s programom PRiKAZ te projektom PYLE te procjena vlastitih kompetencija i očekivanja od treninga

2. modul: participativno planiranje grupnog projekta za rad s mladima (moguće u okruženju van lokalne zajednice - jedno-tjednI boravak)

3. modul: učenje i upoznavanje s konceptima: ekonomije solidarnosti, održivosti, socijalnog poduzetništva, zadruga i drugim oblicima socijalno odgovornog zapošljavanja te stvaranje detaljnog plana projekta rada s (nezaposlenim) mladima

4. modul: realizacija i evaluacija (elemenata) planiranog projekta

5. modul: samostalan rad uz podršku trenerica

S obzirom da se radi o neformalnom programu edukacije, sudionici će imati priliku kompetencije stjecati putem vlastitog iskustva sudjelovanja u grupi, mentorskom radu sa trenericama kao i izravnom radu s mladima. Sudjelovanje u treningu omogućava razvoj i unapređenje profesionalnih, ali i osobnih kompetencija. 

Sudionici koji uspješno završen trening, dobit će potvrdu o stečenim kompetencijama. 

Za uspješno završavanje treninga potrebno je:

ispuniti prijavnicu te sudjelovati na uvodnom intervjuu,

- sudjelovati na 80% aktivnosti treninga i

- odraditi sve propisane zadatke tijekom treninga

S obzirom da se trening odvija u sklopu projekta PYLE, koji je financiran iz Erasmus+ programa, za sudjelovanje na njemu nije potrebna naknada. 

Trening će voditi Danijela Ustić, magistra socijalne pedagogije, zaposlenica Obiteljskog centra Pula, te i Tihana Fontana, magistra psihologije, zaposlenica Volonterskog centra Istra. 

Svi zainteresirani koji se žele sudjelovati na treningu trebaju ispuniti prijavnicu (koja se nalazi na ovoj poveznici) najkasnije do 15. listopada 2018.

*Napomena: Prijave za trening su produžene do srijede, 17. listopada 2018.