Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

16.10.2018.

Pula: Održana rasprava "Učim. Volontiram. Putujem. Je li moguće?"

Mislite li da je moguće da današnji mladi usklade sve ove tri nabrojane aktivnosti? Učenje, volontiranje i putovanje? Kako im društvo, sustav i politike u tome mogu pomoći?

Učenici/ce Medicinske škole Pula su dokaz da je moguće! Oni su imali priliku u sklopu Erasmus+ projekta "Starost nije bauk" otputovati u Irsku na dvotjednu praksu, gdje su primjenjivali svoja strukovna znanja i vještine. Neki od njih, prije samog odlaska na međunarodnu praksu, odlučili su i volontirati u lokalnim domovima koji se brinu za starije i nemoćne osobe.

Ti učenici/ce su sada osnaženi i puni iskustva, novih vještina, znanja i ideja. Ovo iskustvo mobilnosti je imalo veliki značaj za njihov osobni i budući profesionalni razvoj.

Stoga su Volonterski centar Istra, Udruga ZUM te Medicinska škola Pula, 16.10.2018. od 12:45 do 14:00 sati, organizirali prezentaciju i raspravu za sve zainteresirane - učenike/ce, nastavnike/ce, stručno osoblje, predstavnike organizacija koje rade s mladima te druge zainteresirane pod nazivom "Učim. Volontiram. Putujem. Je li moguće?", u prostoru Dnevnog boravka Društvenog centra Rojc u Puli.

Prezentaciju i raspravu je moderirala predstavnica Volonterskog centra Istra, Aleksandra Lera, a sudjelovali su učenici/ce srednje Medicinske škole Pula, smjera medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege te fizioterapeutski tehničar/tehničarka, koji su imali priliku otputovati na stručnu praksu u Irsku, u sklopu Erasmus+ projekta "Starost nije bauk". 

Uz Medicinsku školu Pula, događaj su u partnerstvu organizirali Volonterski centar Istra te Udruga ZUM u sklopu zajedničkog projekta kojeg provode na području grada Pule te sufinancirano od strane Grada Pule, pod nazivom "Volontiranje - snaga mladih". Tom prilikom, na početku događaja, predstavile su se i Tihana Fontana, ispred Volonterskog centra Istra, te Zorica Višković, ispred Udruge ZUM. Predstavljen je Klub mladih volontera/ki, koji djeluje unutar tog projekta, te su se prisutni mladi pozvali na uključivanje u volonterske i druge mogućnosti mobilnosti koje su dostupne za mlade. 

Osim volonterskih mogućnosti na lokalnoj razini, koje je predstavila Tihana Fontana, Zorica Višković je predstavila i već tradicionalnu listopadsku kampanju informacijske mreže Eurodesk "Time to Move", u sklopu koje se promoviraju te se mladi informiraju o mogućnostima za mlade na europskoj razini - od volontiranja, studiranja, stažiranja, razmjena pa sve do stipendija i nagradnih natječaja.

Međutim, glavni naglasak bio je na vođenoj raspravi i interakciji učenika/ca, nastavnika/ca i drugih prisutnih, vezano uz iskustvo mobilnosti mladih, projekata u školi, volonterskih mogućnosti te kako one mogu utjecati, poboljšati i uklopiti se u obrazovni sustav.

Na događaju je sudjelovalo više od 60 učenika/ca iz četiri pulske srednje škole (Medicinska škola, Ekonomska škola, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna te Gimnazija), a sedam učenika/ca Medicinske škole Pula je iznijelo svoje iskustvo s dvotjedne prakse u Irskoj te svoja iskustva volontiranja u lokalnoj zajednici.

Koliko i kako je na njih djelovalo, te kako još uvijek djeluje, iskustvo koje su stekli, najbolje opisuje izjava Andreja Elbla, učenika koji je sudjelovao u raspravi i rekao: "Osmijeh je jezik koji svi razumiju."! :)

Hvala još jednom svim prisutnima, a posebno sudionicima/cama rasprave te nastavnom i stručnom osoblju iz Medicinske škole Pula.

Više o projektu "Starost nije bauk" čitajte ovdje, a više o "Time to Move" kampanji ovdje.