Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

24.10.2018.

Volontiranje u Istri 2017.

Svake godine, nakon što Ministarstvo (sada za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku) objavi službene podatke o organiziranom volontiranju u Hrvatskoj, u VCI-ju nas zanimaju podaci iz Istarske županije. Za 2017. godinu oni glase ovako:

92 organizatora volontiranja (neprofitna pravna osoba) ili 92 izvješća

2 972 volonter/ka

146 624 volonterskih sati

Puno? Puno. :)

U usporedbi s prethodnom godinom, broj organizacija koje su izvijestile o svojim volonterkama i volonterima je porastao za jednu organizaciju te, iako se broj volontera/ki smanjio (za 129), "prijavljenih" volonterskih sati je čak 31.457 više! Bravo Istra! :)

Kakvi su podaci na razini Hrvatske, pogledajte u dokumentima u prilogu ovog članka ili posjetite stranicu Ministarstva.

Važno je podsjetiti da je podnošenje izvješća zakonska obveza organizatora volontiranja već deset godina. Možda smo dosadni, ali to nam je dužnost! :) Jednako kao i biti vam na raspolaganju ako "zaglavite" s istim tim izvješćima ili drugim aspektima volonterstva.

Ministarstvo objavljuje sažetak izvješća za cijelu Hrvatsku od 2011. godine i u odnosu na tu godinu se broj podnositelja izvješća iz naše županije povećao 4,2 puta, no taj broj čini tek oko 3% svih registriranih udruga i još manji udio u ukupnom broju svih neprofitnih pravnih osoba u Istri. Tako možemo pretpostaviti da je volontera i volonterki i njihovih sati volontiranja u Istri, kao i u cijeloj Hrvatskoj, značajno više nego što je vidljivo u službenim podacima.

Zato: evidentirajte te vrijedne ljude i vrijeme koje ulažu u razvoj vaših organizacija i cijele zajednice i pokažite im da ih cijenite i kroz izvješće organizatora volontiranja. Da, tako ćete ispuniti i svoju zakonsku obavezu, ali puno veća vrijednost vaših izvješća je u poruci koju šaljete uz pomoć brojeva - da solidarnost i aktivno sudjelovanje u društvu nisu samo apstraktni pojmovi...

Hvala svima koji to već činite i još više hvala svim vidljivim i nevidljivim volonterkama i volonterima...

Napomena: Podatke za Istru Volonterski centar Istra izvlači samostalno (ručno) iz popisa organizatora volontiranja s područja cijele RH, koji je dostupan na stranicama Ministarstva (dijelimo ga i u prilogu članka).