Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

19.11.2018.

Lisabon: VCI na treningu "Rasing NEET´s Talent: Street Based Youth Work"

U razdoblju od 11. do 17.11.2018., predstavnice Volonterskog centra Istra, Tihana Fontana i Aleksandra Lera, sudjelovale su na Erasmus+ treningu pod nazivom "Raising NEET´s Talent: Street Based Youth Work", s ciljem stjecanja novih znanja i vještina za osmišljavanje i provedbu aktivnosti za mlade "na ulici". 

Na treningu smo se osvrnuli na iskustva prethodno provedenog treninga u sklopu istog projekta, koji se održao u Ljubljani, od 24. do 30.09.2018.. Osim toga, imali smo priliku dublje raspravljati o glavnoj temi treninga: radu s mladima na ulici/ javnim površinama (street youth work). Tako smo pričali o implementaciji takvih aktivnosti, ali i razlikama između pristupa mladima usmjerenog prema talentima i pristupa usmjerenog prema njihovim potrebama

Dvije dodatne teme koje su usko vezane za rad svake organizacije koja radi u ovom području, a na kojima smo radili, jesu i socijalni marketing te zagovaranje. Kroz kreativan pristup i grupni rad, stekli smo puno iskustava, vještina i ideja, čemu su svakako doprinijela i iskustva sudionika/ca s kojima smo radili u timovima, koji su bili iz čak 10 različitih europskih država.

Osim edukacijskog djela, imali smo organizirana i dva terenska posjeta, na kojima smo također dobili nove uvide i iskustva. Posjetili smo kvart u gradu Setúbal - Bela Vista te kvart u gradu Amadora - Cova da Moura. Stanovnici/ce oba kvarta trpe veliku diskriminaciju od drugih građana/ki, što kao posljedicu ima veliku stopu nezaposlenosti među tim stanovnicima/cama te veliku stopu kriminaliteta. Upravo je u tim kvartovima najveća potreba za rada s ljudima, posebno s mladima te na javnim površinama, te za aktivnostima koje će poticati integraciju i smanjenje diksriminacije. U prilogu, u galeriji koju prilažemo, možete pogledati neke fotografije iz tih kvartova.

Trening je organiziran od strane našeg dragog partnera, organizacije Zavod BOB iz Ljubljane, kao i Street Work Training Institute-a, kao dijela Dynamo International - Street Workers Network

Ako ste zainteresirani i bavite se "street youth workom", ili smo vas sada upravo zainteresirali za temu, slobodno se javite za razmjenu informacija i kreiranje zajedničkih ideja. :)