Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

13.12.2018.

Zagreb: Sastanak volonterskih centara

Predstavnica Volonterskog centra Istra, Aleksandra Lera, sudjelovala je na sastanku volonterskih centara, održanom 12. prosinca 2018. godine u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog centra za razvoj volonterstva. U razdoblju od posljednjeg sastanka, provedeno je više partnerskih projekata u području razvoja volonterstva na nacionalnoj i/ili regionalnoj i lokalnoj razini, a predstavnici lokalnih volonterskih centara imali s priliku osnažiti svoje trenerske kompetencije za provedbu edukacijskih usluga za organizatore volontiranja kroz sudjelovanje u Treningu za trenere u organizaciji Hrvatskog centra za razvoj volonterstva. Također, kao prepreka u daljnjem kvalitetnom radu i razvoju ideja, prepoznaje se smanjenje potpora od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za rad lokalnih volonterskih centara, kao i ukidanje trogodišnjih programa za regionalne volonterske centre. U nastavku rada, sudionici su imali priliku promišljati o statusu volonterstva u budućnosti, o izazovima i preprekama s kojima se moguće suočiti u narednom prijedlogu, odnosno o  ulozi volonterskih centara, kao i Hrvatskog centra za razvoj volonterstva u narednom razdobju. Također, sudionici su imali priliku podijeliti alate i druge prakse koje koriste u svojem radu, a koje smatraju primjerima dobre prakse.

Udruga „Mi“ iz Splita na sastanku je predstavila platformu irh.hr (Integracija u Republiku Hrvatsku) koja kroz interaktivni pristup nudi informacije o radu s izbjeglicama i za izbjeglice u Republici Hrvatskoj, nakon čega je pokrenuta diskusija o ulozi volonterskih centara u procesu integracije izbjeglica.

Zahvaljujemo Hrvatskom centru za razvoj volonterstva na pozivu i prilici da promišljamo o daljnjem radu i aktivnostima Volonterskog centra Istra.