Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

27.02.2019.

Poreč: Obilježen Dan ružičastih majica

Pod geslom „Bi li ti obukao/la svoju rozu majicu?“, 27.02.2019. godine u Poreču, obilježen je Dan ružičastih majica, posvećen prevenciji vršnjačkog nasilja. Dan ružičastih majica u svijetu se obilježava od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju jer je odjenuo ružičastu majicu, čime je simbolično dao podršku svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Učenici/ce su se solidarizirali/e sa zlostavljanim dječakom i pojavili se u školi u ružičastim majicama. Ovu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su štampali prvih 50 ružičastih majica. Od tada, Dan ružičastih majica, kontinuirano se obilježava posljednje srijede u veljači, a ružičasta majica postala simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama. 

Inspirirani pričom i solidarnošću među mladima, učenici/ce Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč, uz podršku partnera na projektu „Volontiranje To Go“, osmislili su i proveli niz aktivnosti s ciljem obilježavanja Dana ružičastih majica. 

S ciljem osvješćivanja većeg broja mladih osoba, ali i zainteresiranih građana/ki, učenici/ce TUŠ Antona Štifanića Poreč, izrađivali/e su plakate kojim su pozivali/e zainteresirane  na pružanje podrške prevenciji vršnjačkog nasilja. Izradi plakata pridružili/e su se i učenici/ce Srednje škole Mate Balota Poreč, kako bi se kampanja provodila i u njihovoj školi. Osim plakata, učenici/ce su sudjelovali/e u izradi poruka podrške namijenjenih široj populaciji (pod motom „Uzmi što ti treba“), koje su kao dio izložbe „Sva Lica Ljubavi“ najavljivale i pozivale građane/ke na obilježavanje Dana ružičastih majica. Kroz navedene aktivnosti ostvarena je suradnja i sa Talijanskom osnovnom školom Bernardo Parentin Poreč. Učenici/ce TUŠ Antona Štifanića Poreč sudjelovali su i puhanju balona te izradi ružičastih majica od kartona, na koje su učenici/ce Osnovne škole Poreč ispisivali/e riječi podrške za osobe koje su doživjele ili doživljavaju nasilje.

Sve navedene pripremne aktivnosti, omogućile su stvaranje „Aleje Ružičastih majica“ koja povezuje TUŠ Antona Štifanića Poreč i Srednju školu Mate Balota. Na ogradi Osnovne škole Poreč, postavljene su ružičaste majice i pripradajući ružičasti baloni, kako bi se jačala svijest djece, mladih, roditelja, stručnih suradnika i svih zainteresiranih i uključenih građana/ki o problemu vršnjačkog nasilja te potrebi za ulaganje resursa u aktivnosti prevencije svih oblika nasilja među djecom i mladima. 

Ovim putem želimo zahvaliti svim volonterima/kama i drugim mladima uključenim u aktivnosti, kao i svim školama na ostvarenoj suradnji. 

„Obilježavanje Dana ružičastih majica“ jedna je od volonterskih akcija osmišljenih i provedenih u okviru projekta „Volontiranje To Go“. Projekt „Volontiranje To GO“ provodi Centar za građanske inicijative Poreč, u partnerstvu s Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića Poreč, Društvom Naša djeca Poreč te Volonterskim centrom Istra. Projekt je financijski podržan od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Fotke