Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

23.12.2019.

Ommen, Nizozemska: Sudjelovanje na treningu „ACTing for Change“

U razdoblju od 11. do 20. prosinca 2019., Aleksandra je sudjelovala u prvoj fazi treninga za osobe koje rade s mladima pod nazivom „ACTing for Change“, koji se održao u nizozemskom gradu Ommenu. 

„ACTing for Change“ je trening koji se provodi u 3 faze, a s ciljem upoznavanja osoba koje rade s mladima s metodama društveno angažiranog kazališta („social theatre“), te njihovog osposobljavanja za provedbu radionica i izvedbi koje mogu potaknuti promjene u lokalnim zajednicama.

„Social theatre“ predstavlja važan alat koji doprinosi stvaranju  inkluzivnog i sigurnog prostora u kojem mlade osobe mogu upoznati sebe, kao i društvo u kojem žive, usporedno propitujući stereotipe i predrasude te doprinoseći socijalnoj promjeni vlastitim angažmanom u raspravama o mogućim rješenjima.  Tijekom treninga sudionici/ce upoznali/le su se s metodologijom kazališta potlačenih (theatre of the oppressed), kazališta zajednice (community theatre), ritualnog kazališta (ritual theatre), improvizacijskog kazališta (impro theatre). Također, sudionici/ce su imali/e priliku istražiti vokalne tehnike kao i različite oblike tjelesnog izražavanja, koji predstavljaju sastavni dio i omogućuju razvoj kazališnog rada.  Trening su facilitirali Gabrijel Vivas Martinez, glumac, trener i istraživač s iskustvom u korištenju metodologije društveno angažiranog kazališta u radu s mladima s intelektualnim teškoćama, mladim migrantima, izbjeglicama i LGTBIQ+ osobama; te Jordan Herreros, facilitator s iskustvom provedbe programa iskustvenog učenja za mlade i osobe koje rade s mladima.

Prva faza treninga bila je usmjerena na prepoznavanje snage i utjecaja društveno  angažiranog kazališta na osobnoj razini, kao i na usvajanje i razvoj praktičnih vještina u procesu osmišljavanja, provedbe i facilitacije kazališnih aktivnosti te njihove prilagodbe ciljanim skupinama. Tijekom treninga svaki/a sudionik/ica imao/la je priliku izraditi akcijski plan aktivnosti koje će provesti u okviru svojih organizacija, u razdoblju od siječnja do ožujka 2020. godine. U trećoj fazi treninga, koja će se održati u travnju 2020. godine, sudionici/ce će imati priliku reflektirati o svojim iskustvima provedbe aktivnosti,  unaprijediti vještine facilitacije kroz povratne informacije i podršku ostalih sudionika/ca, te sudjelovati u izradi priručnika koji će sadržavati provedene radionice  kao i u razvoju i osmišljavanju ideja i budućih projekata za socijalno uključivanje i osnaživanje mladih korištenjem metodologije društveno angažiranog kazališta.

Trening se provodi u organizaciji Olde Vechte Foundation, u okviru Erasmus + programa,  u partnerstvu s organizacijama  iz 8 europskih zemalja, među kojima je i Društvo osoba s invaliditetom Rovinj, kojim ovim putem zahvaljujemo na pruženoj prilici.

Veselimo se skoroj provedbi aktivnosti s mladima na lokalnoj razini, kao i svim koracima koji slijede :) 

Posebno želimo zahvaliti Erici Bertolacci na fotografijama.

Fotke