Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

15.06.2020.

Pula: Započelo upoznavanje i razvoj suradnje s mladima u aktivnostima projekta „Volontiranje je uKLJUČivanje“

Kako bismo se što kvalitetnije pripremili/e za provedbu ciklusa motivacijsko-edukativnih radionica o volontiranju, s kojima ćemo krenuti najesen, odlučili/e smo mladima prvo osigurati pozitivno iskustvo volontiranja u zajednici. Članovi i članice Kluba mladih volontera/ki, programa koji se kontinuirano provodi u organizaciji Volonterskog centra Istra i Udruge ZUM, inicirali/e su volontersku akciju „Čišćenje Vallelunge“ s ciljem čišćenja šumskih i obalnih predjela, ali i promicanja osobne odgovornosti pojedinaca/ki u čuvanju i zaštiti okoliša te obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša.

S ciljem uključivanja mladih iz Dječjeg doma Ruža Petrović I Doma za odgoj djece i mladeži Pula u provedbu volonterske akcije „Čišćenje Vallelunge“ koja se održala 13. lipnja 2020. godine, održane su radionice upoznavanja i pripreme za volontersku akciju. Na prvoj pripremnoj radionici, održanoj 9. lipnja 2020. u Dječjem domu Ruža Petrović, kroz niz aktivnosti za podizanje energije i povezivanje grupe, djevojke su se imale prilike upoznati s voditeljicama radionica, Aleksandrom i Sanjom, pojmom volontiranja te idejom volonterske akcije. Na drugoj pripremnoj radionici, održanoj 12. lipnja 2020. u Domu za odgoj djece i mladeži, 6 mladih osoba sudjelovalo je u aktivnostima upoznavanja i društvenim igrama, nakon čega su informirani o zadacima koji će se provoditi u okviru volonterske akcije.

Volontersku akciju „Čišćenje Vallelunge“ podržalo je ukupno 10 mladih iz Dječjeg doma Ruža Petrović i Dom za odgoj djece i mladeži Pula, uz podršku odgajateljica, prikupljanjem različitog otpada. Na inicijativu jednog od uključenih mladih i odgajateljice Doma za odgoj djece i mladeži Pula, inače aktivnog i u plesnoj skupini AB Ooriginal, članovi plesne skupine podržali su volontersku akciju predstavljanjem nekoliko plesnih koreografija. Nakon završene volonterske akcije, osigurano je osvježenje za sve sudionike, a mladi su dobili svoje prve volonterske knjižice.

Aktivnosti usmjerene mladima iz alternativne skrbi provode se u okviru projekta „Volontiranje je uKLJUČivanje“ koji se provodi u partnerstvu s Dječjim domom Ruža Petrović i Domom za odgoj djece i mladeži Pula, uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Autorica pojedinih fotografija je Marijana Banko, ispred NuNu Productions. Druge fotografije s volonterske akcije možete pogledati u albumu.