Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

31.10.2020.

PAZIN I BUJE: ZAPOČEO ONLINE CIKLUS RADIONICA O VOLONTIRANJU

Nakon provedenih informativno-motivacijskih radionica s učenicima Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin i Srednje škole“ Vladimir Gortan“ Buje, čiji je cilj bio informirati mlade o ključnim pojmovima u području volontiranja, poticati promišljanje o mogućnostima i dobrobitima volontiranja te potaknuti motivaciju za uključivanje u volonterke aktivnosti, mladi su se uključili u ciklus edukativno-motivacijskih radionica o volontiranju koji će rezultirati volonterskim akcijama.

Kroz ciklus edukativno-motivacijskih radionica mladi imaju priliku sudjelovati u procesu organizacije, a kasnije i provedbe volonterske akcije, razvijati niz socijalno – emocionalnih vještina, od upoznavanja vlastitih interesa i osvještavanja osobnih resursa, do unaprjeđenja komunikacijskih vještina i vještina rada u timu, kao i vještine planiranja i odgovornog izvršavanja pojedinačnih i dogovorenih zadataka.

Uključivanjem mladih u volonterske aktivnosti usklađene s njihovim interesima i resursima, uz podršku voditeljica radionica i škole omogućava se stjecanje pozitivnog volonterskog iskustva, što može utjecati na motivaciju za daljnjim uključivanjem u volonterske aktivnosti u zajednici (kroz pojedinačni angažman u organizacijama od interesa, kao i razvoj drugih volonterskih akcija). Također, osim razvoja praktičnih vještina tijekom provedbe volonterskih akcija, mladi će moći preuzeti odgovornost za pojedinačne zadatke, osvijestiti vlastiti doprinos te korisnost inicijativa za unaprjeđenje zajednice u kojoj žive.

Na prvoj smo radionici uputili mlade u sam proces organizacije i provedbe volonterske akcije te ih potakli na razmišljanje o vlastitim osobinama, ponašanjima, vrijednostima, stavovima kojima će doprinijeti organizaciji i provedbi volonterske akcije. Na slici možete vidjeti od kojih su svojih karakteristika mladi sagradili most između potreba koje prepoznaju u zajednici i rješenja, odnosno volonterske akcije.

Ciklus motivacijsko-edukativnih radionica aktivnost je projekta „Jačanje volonterstva u Istarskoj županiji“ koji se provodi s ciljem doprinosa razvoju volonterstva na području Istarske županije provedbom aktivnosti povećanja vidljivosti volonterstva te jačanja kapaciteta organizatora volontiranja i lokalnog volonterskog centra. Volonterski centar Istra, kao nositelj, projekt provodi u partnerstvu s Gimnazijom i strukovnom školom Jurja Dobrile Pazin i Srednjom školom “ Vladimir Gortan“ Buje. Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Fotke