Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

28.05.2021.

Predstavljanje programa: Tete i barbe pričalice Pula

Tete i barbe pričalice Pula

Upoznajte našu tetu pričalicu Vesnu Rusijan, dugogodišnju suradnicu u programu ''Tete i barbe pričalice Pula''.

''Pripovjedač/ica priča za laku noć'' ili ''Tete i barbe pričalice'' popularni je program Udruge za promicanje dobrobiti djece ''Portić'' iz Rijeke koji okuplja volontere i volonterke u želji da djeci koja su dugotrajno hospitalizirana olakša boravak u bolnici čitajući im priče za laku noć. ''Djeca su zapravo dugo boravila u bolnici jer su bili onkološki bolesnici i onda su tete pričalice iz udruge Portić bile tamo željno očekivani gosti, svako večer u isto vrijeme, zato što su djeci koja su bila ozbiljno bolesna olakšale dugotrajni život i boravak u bolnici, kako njima tako i njihovim roditeljima'', kazuje nam teta pričalica Vesna. Tete i barbe pričalice krenule su sa riječke dječje bolnice Kantrida pri KBC-u Rijeka, da bi se val čitanja priča proširio i na druge gradove u Hrvatskoj, i to u Čakovcu, Zagrebu i u Splitu.

Zahvaljujući pozitivnom riječkom iskustvu, 2018. godine ovaj program krenuo je i u Puli u suradnji Udruge Suncokret, Opće bolnice Pula i Gradske knjižnice i čitaonice Pula, a 2021. godine koordinaciju ovog hvalevrijednog programa od naših prijatelja iz Udruge Suncokret preuzima Volonterski centar Istra.

Teta pričalica Vesna kazuje nam o pozitivnim iskustvima suradnje s pulskim partnerima na projektu. Osim što je glavna sestra pedijatrijskog odjela objeručke prigrlila ovaj projekt te podupire vrijedne volontere i volonterke tete i barbe pričalice, podrška je stigla i od Gradske knjižnice i čitaonice Pula koja omogućava volonterima i volonterkama programa održavanje supervizijskih sastanaka u prostorima knjižnice, besplatno posuđivanje knjiga, a višak knjiga nerijetko donira Odjelu pulske pedijatrije.

Jedan od ključnih smjerova ovog programa je edukacija teta i barbi pričalica, koja im omogućava da čitaju djeci dobre priče, ''priče koje ih relaksiraju i koje ih oplemenjuju, koje su dobre za dječje živote i dječje boravljenje u bolnici, takve slikovnice mi čitamo'' kazuje nam Vesna. A upravo je ovaj neposredni kontakt kojeg imaju sa djecom od velike važnosti, u tih sat vremena boravljenja u bolnici čitajući priče raznih junaka i junakinja iz slikovnica ''isključivo [su] u svijetu priča, nikako ne u svijetu njihovih bolesti i njihovih problema''.

Od roditelja i djece čija se lica ozare kada vide tete i barbe pričalice na odjelu, do bolnice koja prati njihovu ustrajnost i dolaske bez izostanka, svakog dana u 18 sati, pa do vrijednih volontera i volonterki svih uzrasta i različite osebujne energije, ovaj program govori kako je ljubav prema djeci i prema priči doista jedno vezivno tkivo koje omogućava ovom programu da se i dalje provodi i da je bitna spona u lokalnoj zajednici.

Motiviranost je među volonterima i volonterkama uključenima u ovaj program veoma prisutna da se bave ovakvom vrstom volontiranja, kazuje nam Vesna, a mnogi volonteri na brojnim supervizijskim sastancima koje dosta često održavaju zaključuju da iz ovog programa ''dobivaju više nego što daju'' te da je ''biti volonterkom/kom u ovoj priči zapravo jedna velika nagrada''.

A kako djeca reagiraju na tete i barbe pričalice? Kazuje nam Vesna kako su se iz početka djeca pitala tko su oni, ali su vrlo brzo shvatila kada su tete i barbe pričalice došli na odjel sa lepezom slikovnica, da je stvarno to njihov cilj, da im čitaju priče te su ih objeručke prihvatila. Kazuje nam kako se kod djece koja su duže vrijeme boravila u bolnici dogodila i suradnja, jer su ''djeca predlagala svoje priče i shvatila su već neka pravila čitanja i granice, da nema komercijalnih slikovnica i crtića nego neke knjige koje su tete donijele iz knjižnice''.

Čitav razgovor sa tetom pričalicom Vesnom možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=3c92pkobhkA

Program ''Pripovjedač/ica priča za laku noć - Tete i barbe pričalice'' provodi Udruga za promicanje dobrobiti djece ''Portić'' u suradnji sa Volonterskim centrom Istra, a financijski ga podržava Ministarstvo zdravstva. Partneri na projektu u Puli su Opća bolnica Pula i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Fotke


TIBPPula TIBPPula 2 TIBPPula 3