Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

16.07.2021.

U Saboru izglasan Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu

Dana 15. srpnja 2021. u Hrvatskom Saboru su zastupnici i zastupnice Hrvatskoga sabora na sjednicama s većinom glasova donijeli Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu

✅ Zakon se usklađuje s pozitivnim propisima Republike Hrvatske te se definira četverogodišnje trajanje mandata članova Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i mogućnost imenovanja i zamjena članova.
✅ U Nacionalni odbor uključit će se predstavnici tijela državne uprave nadležnog za mlade, civilnu zaštitu, turizam i sport te nacionalne agencije nadležne za provođenje programa Europske unije koji se odnose na volonterstvo. Pri tome će većinu u Nacionalnom odboru činiti organizacije civilnog društva koje se bave razvojem volonterstva.
✅ Definirani su pojmovi volontiranja poslovnog subjekta, koordinatora volontera, programa volonterskog centra i načina njihovog financiranja te je redefiniran pojam dugotrajnog volontiranja i omogućava se dugotrajno volontiranje maloljetnih volontera.
✅ Uređena je jasna distinkcija između pojmova „volontiranje“ i „pripravnički staž“, načelo zabrane iskorištavanja volontera te se dodatno štite djeca uključena u volontiranje. Izmijenjuju se odredbe o sadržaju potvrde o volontiranju i omogućava izdavanje potvrde elektroničkim putem te se dopušta volontiranje kojim se zamjenjuje rad u slučaju nastupa izvanrednih situacija.

Vijest o donošenju Zakona objavljena je na stranicama Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.