Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

22.09.2021.

Rovinj: Provedena Edukacija za vršnjačke edukatore/ edukatorice

U petak i subotu, 17. i 18. rujna 2021. godine u prostoru Centra M.A.R.E. održali smo Edukaciju za vršnjačke edukatore/ edukatorice na kojoj je sudjelovalo 13 učenica i učenika srednjih škola partnera programa "Lokalni volonterski centar Istra": Gimnazija Pula, Srednja škola "Vladimir Gortan", Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile.

Edukacija za vršnjačke edukatore/edukatorice namijenjena je učenicima i učenicama 2. i 3. razreda partnerskih škola s ciljem njihovog osnaživanja za provedbu informativno- motivacijskih radionica o volontiranju za 1. razrede  istih škola. 

Ciljevi Edukacije za vršnjačke edukatore/edukatorice su:

-> unaprijediti znanja u području volonterstva, s naglaskom na ulogu, vrijednosti i dobrobiti volontiranja, zakonski okvir i primjere volonterskih aktivnosti i programa u zajednici
-> unaprijediti i osnažiti komunikacijske i prezentacijske vještine te vještine rada u timu, potrebne za uspješno (su)vođenje informativno-motivacijskih radionica
-> izraditi prijedlog programa informativno-motivacijskih radionica koje će se provoditi u partnerskim školama

Kroz metode individualnog rada, rada u parovima, rada u manjim grupama, grupne rasprave, „oluje ideja“, igranja uloga i prezentacije, obradili smo teme: zakonski okvir volonterstva (definicija, vrijednosti i etička načela, prava i obveze volontera i organizatora volontiranja), dobrobiti od volontiranja (za volontere, organizatore volontiranja, zajednicu), volontiranje kao oblik neformalnog učenja, motivacija za volontiranje, primjeri volonterskih aktivnosti, (verbalna i neverbalna) komunikacija: aktivno slušanje, davanje povratne informacije, facilitacija, prezentacija, suradnja.

Svakako se veselimo nastavku programa, odnosno provedbi izrađenog prijedloga radionice po prvih razredima partnerskih škola od strane, sada educiranih, vršnjačkih edukatora i edukatorica! :)

*

*

*

Aktivnost se provela u sklopu projekta "Lokalni volonterski centar Istra". Projekt provodi Volonterski centar Istra zajedno s partnerima: Grad Pula, Grad Buje, Grad Pazin, Gimnazija Pula, Srednja škola "Vladimir Gortan", Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, Osnovna škola Centar i Centar za socijalnu skrb Pula. Projekt "Lokalni volonterski centar Istra" provodi se od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2022., a sufinancira ga Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, kroz Javni poziv za prijavu dvogodišnjih projekata volonterskih centara za 2021. i 2022. godinu. godini, iznosom od 100.000,00 kuna za prvu godinu provedbe.