Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

16.08.2022.

Volontiranje u Istarskoj županiji u 2021. godini

Kao što sigurno znate, zakonska obaveza svakog organizatora volontiranja je podnijeti godišnje izvješće o obavljenim uslugama ili aktivnostima organizatora volontiranja. Izvješća se podnose Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike putem posebne aplikacije. Ministarstvo zatim objavljuje objedinjene podatke za cijelu Hrvatsku, a Volonterski centar Istra iz toga izvlači podatke za organizacije s područja Istarske županije. 

Podaci koji slijede odnose se samo na one organizacije koje su svoju zakonsku obavezu ispunile i podnijele izvješće te tako doprinijele boljem uvidu u stanje volonterstva u Hrvatskoj i vidljivosti svojih, odnosno svih volontera.

U 2021. godini u Istarskoj županiji zabilježeno je:

- 111 organizacija koje su podnijele izvješće

- 2.664 volontera/ki

- 103.177,5 volonterskih sati

U odnosu na 2020. godinu izvještaj je podnijelo 2,78 % više organizatora volontiranja, a 12,26 % više volontera/ki je uložilo 5 % manje volonterskih sati. Ukupna vrijednost volonterskih sati u Istarskoj županiji za 2021. godinu iznosi čak 3.404.857,50 kuna!

U cijeloj Republici Hrvatskojza 2021. godinu zabilježeno je 2 % više organizacija koje su podnijele izvješće, 22 % više volontera/ki te 13 % više volonterskih sati nego 2020. godine. Popis svih organizatora volontiranja, s brojem volontera i volonterskih sati, možete pročitati ovdje.

Sve pohvale i veliko hvala svim volonterima/kama koji svojim iskrenim i kvalitetnim angažmanom našu zajednicu čine boljom. Nadamo se da će sljedeće godine (još) više organizacija sjetiti se svoje zakonske obaveze i podnijeti izvješće!

Analiza izvješća provodi se kao aktivnost projekta "Razvoj volonterstva u Istri" koji je sufinanciran iz Proračuna Istarske županije za 2022. godinu.

Fotke