Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

05.12.2011.

Na pulskom Forumu obilježen Međunarodni dan volontera

Volontiranje postoji oduvijek. Od 2007. godine postoji i u hrvatskom Zakonu o volonterstvu koji ga definira kao "dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit" za koje osoba ne prima novčane nagrade ili druge imovinske koristi.

Zakon o volonterstvu je važan i potreban, no ne može u potpunosti dočarati toplinu, posvećenost i brigu za druge koje volonterke i volonteri svakodnevno poklanjaju svojim sugrađanima ili čak ljudima koje nikada neće sresti – svojoj bliskoj ili najširoj zajednici.

U Istarskoj županiji o promoviranju vrijednosti volonterstva, poticanju odgovornog uključivanja volontera u rad organizacija civilnog društva i ustanova te izgradnji prijateljskog okruženja za razvoj volonterstva brine Inicijativa za Volonterski centar Istre, sastavljena od udruga Metamedij, Suncokret – Pula, Zelena Istra, ZUM te Gradskog društva Crvenog križa Pula i Obiteljskog centra Istarske županije.

Glavna skupština UN-a proglasila je još 1985. godine Međunarodni dan volontera koji se od tada svake godine obilježava 5. prosinca. Ove godine, ujedno i Europske godine volontiranja, Inicijativa zajedno sa svojim volonterima obilježava Međunarodni dan volontera akcijom čija je svrha povećati vidljivost doprinosa volontiranja razvoju zajednice.

U srijedu, 30. studenog 2011. godine, u prostorijama udruge Suncokret i Zelene Istre održana je radionica na kojoj su vrijedni volonteri uz organizatore iz Inicijative pripremali materijale koji će služiti promociji vrijednosti volonterstva. Riječ je o znakovima s ispisanim porukama samih volontera proizašlim iz njihova volonterskog iskustva.

Jučer, 5. prosinca 2011., ispisani znakovi prezentirali su se široj javnosti na pulskom Forumu, gdje su se dijelili i informativni materijali. Svi koji se nisu mogli jučer pridružiti akciji, a imaju interesa za volontiranje ili uključivanje u rad Inicijative za volonterski centar Istre, više o samoj Inicijativi i našim aktivnostima možete pronaći ako malo istražite stranicu Inicijative na kojoj se trenutno nalazite (rubrike O nama, Kontakt i naslovna stranica).

Za kraj, svim volonterima i volonterkama želimo sretan Međunarodni dan volontera!

Fotke