Volonterski centar Istra

Volontiranje bez "granica"

 

EVS - Europska volonterska služba

Europska volonterska služba, ili EVS, u 2016. slavi 20 godina postojanja! No što je zapravo EVS?

Europska volonterska služba možda je najpoznatiji dio programa Erasmus+. Mladima od 17 do 30 godina nudi mnoštvo izvrsnih prilika za volontiranje u inozemstvu - i to s pokrivanjem svih troškova. Volontirajući kroz EVS na temama ili problemima do kojih im je stalo, mladi putuju, upoznaju život u drugoj zemlji, uče ili usavršavaju strani jezik i druge korisne vještine... ujedno doprinoseći razvoju organizacije i zajednice u kojoj provedu od 2 tjedna do 12 mjeseci, koliko može trajati EVS volontiranje. Zvuči kao iskustvo koje mijenja život(e), zar ne?

Osim što doprinosi osobnom i profesionalnom razvoju mladih volontera, EVS promiče i razvija solidarnost, razumijevanje i uvažavanje različitosti među ljudima.

Volontiranje se odvija kroz tzv. EVS projekt koji predstavlja partnerstvo između dvije organizacije - one koja priprema i šalje volontera (sending) te one koja volontera prima (receiving organisation) odnosno vodi brigu o njegovom uključivanju u volonterski posao i lokalnu zajednicu. Obje organizacije moraju biti akreditirane za provedbu projekata Europske volonterske službe, što znači da ispunjavaju kriterije kvalitete koje je postavila Europska komisija.

Mladi se mogu prijaviti na postojeće otvorene pozive (projekte) ili se jednostavno obratiti akreditiranoj organizaciji koja ih zanima pa, ukoliko postoji obostrani interes za suradnju, započeti pripreme za volontiranje s najbližom sending organizacijom.

Saznajte više:

Akreditirane sending organizacije u Istri:

Niste (toliko) mladi, a želite se uključiti u međunarodno volontiranje? U tome vam može pomoći Volonterski centar Zagreb!

ESS - Europske snage solidarnosti

Cilj Europskih snaga solidarnosti je omogućiti mladima sudjelovanje u širokom spektru solidarnih djelovanja te pružiti podršku organizacijama koje se bave suočavanjem s društvenim i prirodnim izazovima.

Europske snage solidarnosti djeluju na dva načina: volonterski rad i stručni rad.

ESS omogućuje mladima aktivno sudjelovanje u društvu, a mladima i organizacijama pružaju podršku prilikom provedbe svojih aktivnosti.

Europske snage solidarnosti podržat će samo dugoročne projekte (od 2 do 12 mjeseca); po završetku projekta sudionici Europskih snaga solidarnosti steći će pravo na certifikat Europskih snaga solidarnosti; Europske snage solidarnosti podržavaju aktivnosti koje se temelje na solidarnosti te se trenutni EVS projekti takve prirode mogu vrednovati kao Europske snage solidarnosti.

Saznajte više: