Volonterski centar Istra

Izrada senzornog parka za djecu

Organizator: Udruga ZiiD
Lokacija: Buje i okolica
Ciljani broj volontera: 30
Kontakt (osoba): Maja Livada 0992132656 info@ziid.hr
Web: http://www.ziid.hr/
Period: 15.04.2020 - 30.06.2020
Učestalost: vikendom
Opis volonterskog mjesta: Projektom "Senzorni park" želimo neiskorištenu zelenu površinu prenamijeniti u senzorni park za djecu, ali i za druženje za sve građane Buja i okolice.
Činjenica je da u Bujama nema prostora na otvorenom (osim nekoliko “klasičnih” standardiziranih parkova za djecu te nogometnog i tenis terena) na kojemu bi se mogle paralelno sve generacije družiti i razvijati senzornu integraciju koja je vrlo bitna.
Budući da je trenutno u tijeku i rekonstrukcija i nadogradnja novih prostorija dječjeg vrtića Buje, kojeg ukupno pohađa 200-ak djece, došlo je do smanjena zelene površine koju su do sada koristili te je ideja da se na svega 200m od vrtića napravi „Senzorni park“ kako bi se djeca mogla i tu doći igrati i učiti. Park bi se uredio na terenu koji je pod upravljanjem Lovačkog društva te nam je isto izdalo suglasnost za korištenjem prostora u tu svrhu. Senzorni park ne bi koristio samo vrtičkoj djeci za vrijeme njihovog boravka u njemu, već bi ga mogli koristiti svi građani grada. Teren (većim djelom i šuma) se nalazi odmah iznad boćališta kojega je prošle godine obnovila Udruga umirovljenika i kojega redovito koriste njihovi članovi, ali i vrtićka djeca. U gradu postoji nekoliko parkića sa standardnom opremom (tobogani, ljuljačke…) no ne postoji park koji bi bio namijenjen i djeci s određenim poteškoćama u razvoju (autizam, ADHD…), park u kojemu bi nonići mogli igrati šah, karte te ujedno i park kojega bi sama djeca (vrtička i školska) uređivala zajedno sa svojim roditeljima, nonićima i time se socijalno uključili.
Zamišljeno je da se, u suradnji sa Šumarijom i gradskim poduzećem Civitas Bullearum, naprave od drva klupice i stolovi te „poligon“ od prirodnih recikliranih materijala za djecu (senzorne staze, niske prepreke, tuneli i sl). Stolovi bi bili oslikani od strane mladih i starijih osoba kao poticanje na međugeneracijsku suradnju, kao što je oslikavanje polja šaha i drugih društvenih igra.
Aktivnost: Uređivanje parka – prvo bi se poslao poziv svim građanima, gospodarstvenicima da se uključe u inicijativu te bi se odredio datum početka radova na terenu. Potrebno je teren izravnati, strojno odraditi pripremne radove (rezanje grana, odvoz, rovokopač i dr) kako bi se mogućnost ozljeda svela na minimum. U ovoj se fazi aktivnosti svakako, osim građana volontera, uključuju i članovi drugih aktivnih udruga u gradu (Speleolozi, Kick boxing klub, Mjesni odbor i dr..). Nositelj aktivnosti je Udruga ZiiD, predviđeno vrijeme trajanja radova od veljače do lipnja-ovisno i o vremenskim uvjetima. Nalazili bi se jednom tjedno (najčešće vikendom zbog brojnih obaveza građana). U ovoj bi fazi sudjelovalo 20 volontera.
Aktivnost: Izrada namještaja od drva - Nakon pripremne faze grubih radova na terenu, izradio bi se namještaja od drva, a uključili bi se građani-volonteri svih dobi. Izradili bi 2 stola i 4 klupe od drva. Klupe bi bile oslikane od strane mladih i starijih osoba (npr šah i sl) te bi se potakla međugeneracijska suradnja. Nositelj aktivnosti bi bila Udruga umirovljenika, sudjelovalo bi 12 volontera u razdoblju travanj-lipanj 2020.
Aktivnost: Radionica osmišljavanja tematskog senzornog parka u suradnji sa stručnom vanjskom suradnicom iz Ludbrega koja je osmislila i otvorila prvi Senzorni park u Hrvatskoj. Nositelj aktivnosti je Udruga ZiiD, sudjelovalo bi 8 volontera, aktivnost bi se vršila na terenu budućeg parka u veljači 2020., ali će se materijal pribavljati tijekom cijelog vremena trajanja projekta. Volonteri će na terenu vršiti izmjere i skicirati djelove parka, pribavljati materijal za budući park.
Aktivnost: Izrada Senzornog parka – aktivnost u kojoj bi se svi osmišljeni elementi, prikupljeni materijali iz prethodnih aktivnosti, izrađivale na terenu između veljače i lipnja. Nositelj aktivnosti je Udruga ZiiD, sudjelovalo bi 15 volontera koji bi pripremili teren za elemente parka, a jednostavnije djelove parka (mirisna gusjenica, glazbeni kutak i sl) bi izradila vrtička djeca, mladi i osobe starije životne dobi, kao i ostali građani.
Aktivnost: Ciklus edukativnih radionica i radionica tjelovježbe - u sklopu projekta bi se odradio i ciklus radionica u parku namijenjen osobama treće životne dobi, mladima i djeci 4-12 godina u suradnji sa stručnom osobom iz područja kineziologije i prvim NTC centrom u Hrvatskoj sa sjedištem u Bujama.
Potrebne vještine: Dobra volja i želja za timskim radom :)
Posebni zahtjevi: Nema posebnih zahtjeva
Komentar organizatora: Pozivamo sve one koji se žele uključiti da nam se jave, svatko može doprinijeti nečim - bilo kroz nabavku tj donaciju materijala (recikliranih) za izradu parka (detalje dogovorimo naknadno) ili kroz svoju prisutnost na terenu.
Kategorije volonterskih mjesta: Očuvanje okoliša, Volonterstvo, Ostalo
Prijavljeni volonteri: Trenutno nema prijavljenih volontera