Volonterski centar Istra

Kampanja protiv klijentelizma (svi gradovi u IŽ)

Organizator: Volonterski centar Istra
Lokacija: Pula i okolica
Ciljani broj volontera: 10
Kontakt (osoba): Danijela Ustić 097 6766 252, 097 671 3214 vci@vci.hr
Web: http://www.vci.hr/
Period: 13.10.2016 - 28.10.2016
Učestalost: jednokratno, u trajanju 4-5 sati - jutro/ rano poslijepodne; moguće sudjelovanje u više gradova
Opis volonterskog mjesta: Volonteri/ke će doprinijeti provedbi zagovaračke kampanje usmjerene osvještavanju građana/ki o klijentelizmu odnosno o neprihvatljivosti klijentelizma i njegovim društvenim posljedicama. (Za više informacija o klijentelizmu, molimo pročitajte Komentar organizatora u nastavku).

Kampanja se sastoji od jumbo plakata, letaka i javnih akcija u svih 10 istarskih gradova.
Pomoć volontera/ki je potrebna u provedbi javnih akcija tj. u sljedećim aktivnostima: postavljanje instalacije (dvoja prijenosna vrata) na gradski trg, dežuranje uz instalaciju i dijeljenje letaka, fotografiranje i sl. Sve volonterske aktivnosti provode se u suradnji i uz podršku organizacijskog tima za pojedinu lokaciju.

Volontiranje je moguće u jednom ili više gradova, prema sljedećem rasporedu:
- Pula, 13.10. (četvrtak)
- Rovinj, 14.10. (petak)
- Poreč, 19.10. (srijeda)
- Novigrad, 20.10. (četvrtak)
- Umag, 21.10. (petak)
- Buje, 24.10. (ponedjeljak)
- Buzet, 25.10. (utorak)
- Pazin, 26.10. (srijeda)
- Labin, 27.10. (četvrtak)
- Vodnjan, 28.10. (petak)

Nakon prijave za volontiranje, spojit ćemo vas s organizacijskim timom zaduženim za lokaciju na kojoj želite volontirati.
Ako želite volontirati (i) izvan grada u kojem živite, a ne znate kako biste tamo stigli - svejedno nam se javite, možda postoji mogućnost putovanja na lokaciju akcije/ volontiranja s organizacijskim timom za taj grad.
Potrebne vještine: Zainteresiranost za zagovaračke aktivnosti, osobito u području suzbijanja korupcije
Spremnost na terenski rad/ boravak na otvorenom
Posebni zahtjevi: /
Komentar organizatora: Možda (još) ne znaš što je klijentelizam, ali i njega i njegove posljedice vjerojatno svakodnevno primjećuješ oko sebe.

(Politički) Klijentelizam je oblik korupcije koji onemogućuje jednak pristup poslovima, pozicijama i informacijama velikom broju građana/ki, iako na njih, u demokratskom društvu, svi imaju jednaka prava. Drugim riječima, to je ono kada su "podobnost" i/ili "veza" važnije od sposobnosti za kvalitetno obavljanje određenog posla ili dužnosti, kada iz istih razloga netko jedini ili prije ostalih dobije informaciju od koje može profitirati i sl. Kakve to veze ima s nama, "običnim" građanima/kama, koji u tome nismo (nikada?) sudjelovali?

Nacionalna Strategija suzbijanja korupcije 2015.-2020. (NN 26/15) kaže ovako: "Korupcija predstavlja društveno neprihvatljivu pojavu koja izravno ugrožava ljudska prava, razara moral te ugrožava stabilnost i gospodarski napredak države. Osim što je u suprotnosti s pozitivnim zakonskim propisima, ona predstavlja i devijaciju temeljnih društvenih načela. Stoga borba protiv korupcije predstavlja osnovni preduvjet za razvoj otvorenog i demokratskog društva."
Imaju li, onda, klijentelizam i općenito korupcija veze s nama? Ako misliš da je korupcija problem koji pogađa sve građane/ke, dobra je vijest da možeš doprinijeti suzbijanju i sprječavanju tog problema - npr. volontiranjem u ovoj zagovaračkoj kampanji!

Zagovaračku kampanju "Klijentelizam ubija" provode udruge Centar za građanske inicijative Poreč, Zelena Istra i Labin Art Express, u okviru projekta "Jačanje uključivanja civilnog društva i građana/ki u kreiranje javnih politika u Istri". Više o projektu na internetskim stranicama Civilne platforme Istre: civilnaplatformaistre.org

Volonterski centar Istra udruga je članica Civilne platforme Istre. Nakon što se prijaviš za volontiranje, spojit ćemo te s organizacijskim timom jedne od udruga koje provode kampanju, zaduženim za lokaciju na kojoj želiš volontirati. S njima dalje dogovaraš detalje volontiranja, uključujući mogućnost zajedničkog putovanja na lokaciju akcije/ volontiranja ili potrebu za organiziranjem vlastitog prijevoza te upis uloženih volonterskih sati u volontersku knjižicu.
Kategorije volonterskih mjesta: Ljudska prava, Ostalo
Prijavljeni volonteri: Morena