Volonterski centar Istra

Platforma prava za pristup informacijama

Organizator: Kodiraj za Hrvatsku
Lokacija: Pula i okolica
Ciljani broj volontera: 15
Kontakt (osoba): Miroslav Schlossberg + 385 (0)1 6129 660 volonteri@codeforcroatia.org
Web: http://codeforcroatia.org/projects/zahtjev_za_pravo_na_pristup_informacijama
Period: 17.03.2015 - 15.05.2015
Učestalost: tjedno, do nekoliko sati
Opis volonterskog mjesta: Code for Croatia i GONG provode projekt internetske platforme za pravo na pristup informacijama putem koje građani imaju mogućnost zahtijevati informacije kojima raspolažu tijela javne vlasti a koje će biti od opće koristi jer tada i drugi mogu koristiti te iste informacije. Osim toga, na ovaj način građani mogu provjeriti radi li to tijelo javne vlasti posao u svojoj nadležnosti i kako provode svoje dužnosti. Manjak informacija ili neodgovaranje na zahtjev loše utječe na tijelo javne vlasti te čini izravan prekršaj kada onemogući ili ograniči ostvarivanje prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija.


Tražimo više volontera koji će testirati prvu internetsku platformu za pristup informacijama slanjem unaprijed definiranih zahtjeva tijelima javne vlasti prema specifičnom obrascu kroz mjesec travanj.


Kroz ovu aktivnost, volonter će naučiti više o pravu na pristup informacijama i iz prve ruke vidjeti cijeli proces u pristupu informacijama.
Potrebne vještine: Volonter može raditi od doma u vrijeme kada mu najbolje odgovara. Koriste se online alati te je stoga važno poznavanje interneta i dobro snalaženje u raznim internetskim alatima.
Posebni zahtjevi: Rad na vlastitom računalu, pristup internetu
Komentar organizatora: Ovim projektom želimo omogućiti građanima transparentniji pristup informacijama tijela javne uprave kroz javno objavljivanje upita i odgovora javnih tijela. Po uzoru na WhatDoTheyKnow.com i AskTheEu.org.

Zakon o pravu na pristup informacijama, jedan od ključnih za suzbijanje korupcije. U okviru Europske unije informacije javnog sektora postale su zamašnjak razvoja poduzetničke aktivnosti, poput informatičke industrije i poslovne djelatnosti općenito, kao i razvoja nekomercijalnih aktivnosti, poput znanstveno-istraživačke djelatnosti, nadzora nad djelatnošću javnog sektora i sl., sa velikim društveno-gospodarskim potencijalom. Izraz „informacije javnog sektora“ odnosi se na podatke koje tijela javne vlasti prikupljaju u okviru svog djelokruga, kao što su gospodarsko-financijski podaci, podaci iz pravosuđa, prostorno-geografske informacije, statističke informacije, različiti registri i baze podataka, a koji imaju potencijal za ponovnu upotrebu u svrhu razvijanja novih proizvoda i usluga (npr. navigacijski sustavi, prometne aplikacije, vremenske prognoze, financijske usluge, znanstvena i druga istraživanja i slično).

Na ovaj način svaka javna informacija dobivena od tijela javne vlasti postaje dostupna svima, a razgovor je lako pratiti kroz thread-like formu. U 2013. godini građani su podnjeli 155.000 zahtjeva za pristup informacijama - prijavilo je 50% tijela javne vlasti koji su podnijeli izvještaj, a realno brojka bi mogla biti mnogo veća.

Platformu će održavati volonteri ekspertne skupine Code for Croatia. Platformu podržava Ured Povjerenika za informiranje te Savjet inicijative Partnerstva za otvorenu vlast (OGP).
Kategorije volonterskih mjesta: Volonterstvo, Ljudska prava, Ostalo
Prijavljeni volonteri: Ivan