Volonterski centar Istra

Repair caffe program u sklopu Radione Re-Geppetto

Organizator: Udruga Zelena Istra
Lokacija: Pula i okolica
Ciljani broj volontera: 5
Kontakt (osoba): Irena Burba 099 70 58 210 ured@zelena-istra.hr
Web: http://www.zelena-istra.hr/
Period: 01.09.2021 - 31.08.2022
Učestalost: volonteri mogu birati (dva sata tjedno, dva sata mjesečno ili svaka dva tjedna -po želji)
Opis volonterskog mjesta: U DC Rojc je otvoren novi prostor Radiona Re-Gepetto. Opremljen prostor u kojem građani mogu besplatno popraviti predmete i uređaje po „uradi sam“ principu

Svrha radione je pružiti svim zainteresiranim građanima prostor, alate i savjete koji su im potrebni kako bi sami ili uz pomoć našeg majstora Marka popravili male kućanske uređaje, predmete, namještaj, odjeću i igračke.

Vlasnici pokvarenih i oštećenih predmeta mogu kod nas u radioni pronaći razne vrste alata koje se obično ne isplati kupovati. Svim zainteresiranima je na raspolaganju i podrška majstora – voditelja radione koji može pomoći u rješavanju kvarova koje ne znaju otkloniti sami. Dobrodošli su i volonteri koji posjeduju razne vještine i koji su spremni svoje znanje jednom tjedno ili mjesečno prenijeti korisnicima putem “repair caffe” programa.

Dakle, tražimo volontere koji posjeduju stručno znanje električara, elektroničara, krojačica, stolara, popravljanja bicikala i sl.

Volonter bi ČETVRTKOM ili UTORKOM (dinamika koju odabere jednom tjedno(u dva tjedna/mjesečno) bio na raspolaganju građanima s ciljem prijenosa vještina- popravljanje kućanskih aparata, krpanje odjeće ili sl. ovisno koju vještinu posjeduje.
Potrebne vještine: električar
elektroničar
stolar
krojač
umjetnik
ili druge srodne vještine a da su vezane uz popravljanje i izradu predmeta
Posebni zahtjevi: nema posebnih zahtjeva
Komentar organizatora: Osim promicanja održivih obrazaca potrošnje, ovakve „radione - popravljaone” nastoje izgraditi snažnije i otpornije zajednice. To su društveno uključiva mjesta, s volonterima i različitim korisnicima svih dobnih skupina koji međusobno dijele znanja i vještine, od šivanja do lemljenja. Kroz interakciju licem u lice između volontera i ljudi koji donose stvari kojima je potreban popravak, u proces se ugrađuje i obrazovanje. Popravak se uvijek obavlja zajedno s vlasnikom koji gleda i uči, jer je cilj osnažiti ljude da se osjećaju sigurnije u popravljanju vlastitih stvari.
Ovakvim pristupom oštećenim predmetima koji bi inače postali otpad, korisnici štede novac, produžuju vijek trajanja predmeta, smanjuju nastanak otpada, a lokalna zajednica aktivno sudjeluje u uspostavi održive kružne ekonomije.
Kategorije volonterskih mjesta: Očuvanje okoliša
Prijavljeni volonteri: Trenutno nema prijavljenih volontera